OC - opłacone po czasie - postępowanie po opłaceniu polisy

• Autor wątku Autor wątku Katka1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Katka1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Wiem, że tego typu tematów było masa ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie. Posiadam samochód który kupiłam w zeszłym roku od znajomego. OC zostało na mnie przepisane, znajomy nie miał jednak dokumentów ale powiedział, że samochód jest do października opłacony. Stwierdziłam że zacznę się szybciej orientować w cenach OC i zadzwoniłam dziś do ubezpieczyciela. Okazuje się że samochód miał opłacone OC do września...
Z ubezpieczalni nie doszedł do mnie żaden list ani żadna informacja potwierdzającą przepisanie umowy na mnie ani przypominająca o kończącej się umowie...
Dowiedziałam się też że takie umowy aneksowane nie są podobno przedluzane z automatu Moja wina, rzecz jasna, dziś od razu jadę umowę podpisać i opłacić. Ale co z ewentualną karą? UFG jest rzeczywiście tak dobry, że wykryje takową nieprawidłowość z automatu i mam już szykować się na karę? I czy jakiekolwiek tłumaczenia mają sens?

UFG nie jest az tak dobry, nie ma 100% ze to wykryja.

Jesli tak - mozna sie odwolywać i lac wode. np zapewnic ze sie ma małe zarobki problem rodzinne etc etc, ewentualnie kara bedzie procentowo obnizona.

iloveinspire napisał:
UFG nie jest az tak dobry, nie ma 100% ze to wykryja.

Jesli tak - mozna sie odwolywać i lac wode. np zapewnic ze sie ma małe zarobki problem rodzinne etc etc, ewentualnie kara bedzie procentowo obnizona.

Rozumiem. A można ewentualnie powołać się na niewiedzę o przedłużeniu umowy i braku dokumentów ? Wiadomo że niewiedza nie zwalnia z odpowiedzialności jednak czy może to pomóc?
Myślałam też nad czynnym żalem ale nie wiem czy ma to jakikolwiek sens w tej sytuacji...
Jeszcze jedno pytanie - jaki jest czas przedawnienia? Bo znalazłam sprzeczne informacje w internecie...

Niewiedza - slaby argument
Skrucha? jak najbardziej
Przedawnienie ? o ile mi wiadomo UFG moze nalozyc kare za brak OC tylko w tym samym roku kalendarzowym w ktorym OC nie zostało oplacone, ale tego nie jestem pewny.

iloveinspire napisał:
Niewiedza - slaby argument
Skrucha? jak najbardziej
Przedawnienie ? o ile mi wiadomo UFG moze nalozyc kare za brak OC tylko w tym samym roku kalendarzowym w ktorym OC nie zostało oplacone, ale tego nie jestem pewny.
Dziękuję za informacje. Zastanawiam się jeszcze nad faktem, że nie dostałam z ubezpieczalni żadnej informacji o przepisaniu umowy oraz informacji o niedługim wygaśnięciu umowy. Czy taką informację można też (oprócz przyznania się do błędu i wyrażenia skruchy) i w razie czego przytoczyć w razie gdyby jednak UFG się odezwał? Ma to dla nich jakiekolwiek znaczenie?

te powyższe rady "iloveinspire" możesz sobie darować - skrucha jak najbardziej... już widzę jak odstępują od nałożenia 4,5 tys zł kary :lol:
Jeśli wykryją przerwę na 100% będziesz musiała zapłacić:!:

nowoczesny Rysiek napisał:
te powyższe rady "iloveinspire" możesz sobie darować - skrucha jak najbardziej... już widzę jak odstępują od nałożenia 4,5 tys zł kary :lol:
Jeśli wykryją przerwę na 100% będziesz musiała zapłacić:!:

Czyżby? A jak kupujesz samochód i nie zapłacisz 2% podatku od zbogacenia w wyznaczonym terminie, możesz spokojnie napisać pismo w formie skruchy i Urzad Skarbowy nie nakłada żadnej kary. Także twoj argument jest idiotyczny :D

UFG to nie US. Mało kiedy odstępuje od nałożenia kary, trzeba udowodnić naprawdę ciężka sytuację życiową. Przede Wszystkim nie występuje u nich coś takiego jak czynny żal.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Dokładnie sytuację opisuje Vexus nie jest brany pod uwagę czynny żal
znajdź jedną osobę chociażby na tym forum, która wykpiła się od nałożenia kary przez ufg przywołując czynny żal :D

iloveinspire napisał:
Czyżby? A jak kupujesz samochód i nie zapłacisz 2% podatku od zbogacenia w wyznaczonym terminie, możesz spokojnie napisać pismo w formie skruchy i Urzad Skarbowy nie nakłada żadnej kary. Także twoj argument jest idiotyczny :D

Pisząc pismo do US nie zawsze musi on się zgodzić z nim i może nałożyć karę.

Powrót