OC pracodawcy a śmierć pracownika

• Autor wątku Autor wątku radek56
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radek56

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
Kilka lat temu na skutek wypadku drogowego przy pracy zgineła moja żona. Jadąc samochodem uderzyła w auto ciężarowe, które wykonywało nieprawidłowe manewry na drodze. Policja i prokurator stwierdzili jednoznacznie wskazując winnym kierowcę ciężarówki.
Odszkodowanie z tytułu śmierci itp. z polisy sprawcy otrzymałem, z małymi problemami ale było.
Pracodawca żony polecił mi abym ubiegał się o dodatkowe odszkodowanie i przekazał nr swojej polisy z zakresu OC z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej z włączeniem OC za produkt. W opisie polisy występują warunki franszyzy i kwota na każdy wypadek w mieniu i na osobie.
Niestety ubezpieczyciel odmówił wypłaty świadczenia. Czy z tej polisy rzeczywiście mi się nic nie należy? Bo trochę w to wątpię.
Czy z OC samochodu firmowego, którym kierowała moja żona też mogę się ubiegać o odszkodowanie?

OC chroni daną osobe/firmę. Jeżeli pracodawca żony nie przyczynił sie do tego wypadku to nie ma szans na ugranie tutaj czegoś. Tak samo z OC samochodu firmowego.
Mozna jedynie sprawdzic czy pojazd żony mial wtedy ubezpieczenie NNW i z tego coś spróbować.

W sprawie wypłaconego odszkodowania zawsze mozesz sprobowac zweryfikowac to co otrzymales w firmach ktore sie tym profesjonalnie zajmuja bo jak bylo to kilka lat temu to byc moze mocno zanizyli i nie dostales tyle co bys dostał dzisiaj.

dziękuję za odpowiedź,
jeżeli chodzi o zweryfikowanie to w jaki sposób mogę to zrobić?Odszkodowaniem, które zostało mi wypłacone zajmowała się profesjonalna kancelaria adwokacka. Niedawno dostałem info od ubezpieczyciela o kwocie, która została wypłacona z tej polisy. Wychodzi mi, że kwota, którą otrzymałem na konto znacznie jest zaniżona od kwoty, którą wypłacił ubezpieczyciel firmie zajmującej się tą sprawą. (wiem, że % który im się należał zabrali ale to i tak dodając te sumy wychodzi mocno za mało niż to co przedstawił mi ubezpieczyciel zajmujący się tą szkodą) Co w takiej sytuacji mam zrobić?

Przeciez nie 100% kwoty wyplaconej z ubezpieczenia dla Ciebie. A skasowany samochod ? inne szkody ?

radek56 napisał:
Wychodzi mi, że kwota, którą otrzymałem na konto znacznie jest zaniżona od kwoty, którą wypłacił ubezpieczyciel firmie zajmującej się tą sprawą. (wiem, że % który im się należał zabrali ale to i tak dodając te sumy wychodzi mocno za mało niż to co przedstawił mi ubezpieczyciel zajmujący się tą szkodą) Co w takiej sytuacji mam zrobić?
I co? Nie wyjaśniłeś tego z firmą, która prowadziła Twoją sprawę? Przeczytałeś umowę..? Może prócz success fee byłeś zobowiązany do poniesienia dodatkowych kosztów/wydatków.

Powrót