OC- proba oszustwa?

• Autor wątku Autor wątku agata_rad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agata_rad

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
prosze o porade :help:
kupilam auto, ubezpieczenie oc oplacone do konca roku. w ostatniej chwili sprzedajacy poinformowal mnie, ze pierwotny wlasciciel bedzie rezygnowal z polisy (ma to zrobic w najblizszy poniedzialek). wiem tyle, ze pierwotny wlasciciel z polisy pod zadnym pozorem zrezygnowac nie mogl, wiec jest obawa, ze sprzedajacy mi auto kreci.
1. albo wypowiedzial umowe ubezp. jeszcze przed sprzedaniem mi auta
2. ma to zamiar zrobic wlasnie w ten poniedzialek
czy dobrze rozumuje, iz w obu przypadkach jest to proba oszustwa? wraz dokumentami auta otrzymalam od niego odcinek polisy potwierdzajacy jej obowiazywanie do konca b.r.
Co moge zrobic,zeby nei dopuscic do tego co on chce zrobic w poniedzialek?

Skoro kupiłaś auto, to tylko Ty możesz wypowiedzieć tę polisę. Jak najszybciej poinformuj ubezpieczyciela (przejdź się z umową do któregoś oddziału albo wyślij kopię umowy), że nabyłaś pojazd i tyle.

"wraz dokumentami auta otrzymalam od niego odcinek polisy potwierdzajacy jej obowiazywanie do konca b.r. "

To jest ciekawy zapis co oznacza "odcinek polisy", sprawdz czy aby napewno masz do czynienia z dokumentem potwierdzającym opłacenie ubezpieczenia i kontynuacje umowy bo w tym drobnym elemencie może kryć się dość ważny szczegół.

Pozdrawiam

[cytat:3m9bhkt4]
przejdź się z umową do któregoś oddziału albo wyślij kopię umowy
[/cytat:3m9bhkt4]
tak wlasnie zamierzam,ale pan w ubezpieczalni mnie podlalal mowiac, ze oni moga to zrobic szybciej ode mnie i ubezpieczalnia mimo wszytsko spelni ich prosbe o rozwiazanie umowy, zanim uwzgledni moje zgloszenie :roll:
myslalam o wyslaniu jutro do nich faxu z krotkim opisem sprawy i faktura zakupu auta.dzieki temu bede pewna, ze maja to w poneidzialek u siebie. powinnam sie tam przejsc, moze od razu do jakiegos kierownika?

[cytat:3m9bhkt4]
co oznacza "odcinek polisy",
[/cytat:3m9bhkt4]
to jest ta mala kartka, ktora nosi sie z dowodem rej. sa na niej dane dot. czasu trwania,nru polisy itd

Tego sie obawiałem to nie jest dokument i prawdopodobnie nie stanowi żadnej podstawy. Napisz jeszcze z jakiej jest ten odcinek firmy, czy jest tam pokwitowanie zapłaty podpis i pieczęć agenta

Pozdrawiam

[cytat="agata_rad"]tak wlasnie zamierzam,ale pan w ubezpieczalni mnie podlalal mowiac, ze oni moga to zrobic szybciej ode mnie i ubezpieczalnia mimo wszytsko spelni ich prosbe o rozwiazanie umowy, zanim uwzgledni moje zgloszenie :roll: [/cytat]
Jesteś jedyną dysponentką OC od dnia zakupu pojazdu, to nie wyścig na zasadzie "kto pierwszy". Wypowiedzenie nie będzie miało skutku prawnego. Nie wpadaj w panikę, dla uspokojenia możesz się za jakiś czas (2 tygodnie albo miesiąc)przejść do TU i sprawdzić status polisy.

13Homer zakładając ze istnieje umowa a to o czym tu piszemy potwierdza jej zawarcie. Ten kwitek w przypadku PZU niczego nie obwieszcza oprócz wezwania do zapłaty mogę do dostać wcześniej wypowiedziec umowę a kwitek posiadam nadal a umowy brak, dlatego PZU do tego kwitku wymaga potwierdzenia wpłaty i kwitek nie jest dodatkowo ostęplowany a dowodem opłaty jest kwitariusz.

Pozdrawiam

kwitek jest podpisany i podpieczetowany pieczecia agenta go wystawiajacego
ubezpieczenie jest w firmie uniqa i ich pracownik podal mi lekko dziwne informacje, m.in. ze mam sie stawic w poniedzialek z rana i probowac przescignac "tamtego" z tym, ze moge nie zdolac, bo sprawy do systemu komputerowago trafiaja z pewnym opoznieniem i moge miec pecha i byc wpisana po wypowiadajacym umowe :wow:

a w miedzyczasie radzilam sie swojego agenta z firmy compensa i on twierdzi, iz ten odcinek jest wystarczajacym dokumentem dla mnie. nie musialam wiedziec, ze potrzebuje dodatkowy dokument

moze te odcinki roznia sie pod wzgledem wagi prawnej w roznych firmach?

masz racje w niektórych firmach tak jest , PZU zmienil to zee względu na nadłużycia jakie sie zdarzały. Powiem krótko Homer napisal CI prawde i jeśli to OC jest ważnie nie masz sie co martwic

wielkie dzieki!!
uspokoiliscie mnie
:winko: :beer: :*

i co tam jeszcze w nagrode chcecie

Powrót