OC - ubezpieczyciel żąda dowodu zakupu

• Autor wątku Autor wątku mikipod
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mikipod

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam wszystkich,

miałem ostatnio stłuczkę parkingową. Kobieta zjechała podczas wyjazdu z galerii handlowej na wzniesieniu i uderzyła w mój samochód. W wyniku uderzenia oprócz uszkodzeń samochodu odczepił się również uchwyt samochodowy na telefon, przez co w wyniku upadku pękł ekran w urządzeniu.

Cytując:
Jednocześnie informuję, iż uszkodzone telefony winny być udostępnione do oględzin naszemu przedstawicielowi. Ponadto proszę o dostarczenie dowodów zakupu telefonów, okreslenia do kogo należą oraz opinii serwisu dotyczacej kosztów i opłacalności naprawy. Po spełnieniu w/w warunków oraz ustaleniu, iż uszkodzenia powstały w wyniku przedmiotowej szkody roszczenia w tym zakresie zostaną rozaptrzone.

oględziny - żaden problem, niech sobie przyjadą
opinia serwisu - na stronie jedynego autoryzowanego serwisu sony jest dokładny cennik
dowody zakupu i określenie do kogo należą - i tutaj jest problem. Telefon był kupiony z drugiej ręki od osoby prywatnej. Jako, że nie jest to samochód czy przedmiot o dużej wartości, w którym łatwo o wady ukryte nie spisywaliśmy pisemnej umowy. Zawarta została jedynie umowa ustna. W jaki sposób można określić do kogo należy telefon? Czy ubezpieczyciel może żądać paragonów lub innych dowodów zakupu? Czy mam jakiś obowiązek trzymania takich dokumentów?

a jak kupowałeś telefon to sprzedający nie przekazał Ci pragonu lub faktury? Nie bałeś się, że kupujesz kradziony?

Miałem wgląd do faktury, chyba nawet była kopia w pudełku, ale aktualnie jej nie mam, pewnie się zgubiła. Był cały komplet z pasującym imei, więc nie widziałem w tym problemu.

Miałem identyczną sytuację. Dopiero po przesłaniu FV (dotyczy FV zakupu telefonu), TU zwróciło koszty naprawy. Domniemam, że możesz mieć problem z odzyskaniem kwoty za naprawę telefonu z uwagi na fakt, że nie posiadasz dokumentu jego zakupu, jak również nie potrafisz udowodnić, że ów sprzęt jest Twoją własnością.
Tutaj niestety liczą się dowody (czyt. papierki), a nie samo posiadanie.

Ja miałam wypadek jadąc na hulajnodze zostałam potrącona przez samochód.
Policja uznała winę kierowcy
w tej kolizji został całkowicie zniszczony mój smartwatch , który dostałam w prezencie i nie mam dowodu zakupu.
Co mogę z tym zrobić bo dowód zakupu jest wystawiony na mojego chłopaka

Czy uszkodzonych zegarek został wpisany do protokołu sporządzonego przez policję na miejscu zdarzenia?

Powrót