OC z datą wymagalności 2011-02-09 - płacić?

• Autor wątku Autor wątku anka0206
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anka0206

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam Wszystkich Forumowiczów,
zwracam się z prośbą o udzielenie podpowiedzi, co mam zrobić. A mianowicie: przedwczoraj mąż otrzymał z Intrum Justitia wezwanie do zapłaty zadłużenia z tytułu umowy obowiązkowego ubezpieczenia zawartej z Inter Risk, który to w dniu 24.04.2014 roku sprzedał wierzytelność firmie Intrum. Firma Intrum w specyfikacji zadłużenia napisała, że data wystawienia przedmiotowej polisy to 2010-08-23, a data wymagalności 2011-02-09. Szukałam wczoraj wypowiedzenia, jakie wysłałam do Inter Riska, ale nie mogłam go znaleźć:( Ale przypuszczam, że wypowiedzenie wysłałam, gdyż zawsze to robię.
I tu moje pytanie - czy dług ten uległ przedawnieniu, czy muszę to zapłacić? A jeśli uległ przedawnieniu, to czy mam wysłać pismo do Intrum i do Inter Risk informujące o fakcie przedawnienia? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie,
Anka

Data wymagalności II raty czy jak?

Nawet nie wiem, czy to druga rata, ale przypuszczam, że tak:( Ja auto kupiłam jakoś na początku sierpnia z aktualnym ubezpieczeniem. I najprawdopodobniej to ubezpieczenie wypowiedziałam, ale już po tylu latach tego nie pamiętam. Ale biorąc pod uwagę, że zawsze wypowiadam, w tym przypadku też tak zrobiłam. Tylko że nie mogę znaleźć potwierdzenia wysłania tego ubezpieczenia. Nadmieniam, że od tamtego czasu Inter Risk ani razu nie zwrócił się do mnie z żądaniem zapłaty zaległej składki, aż tu nagle firma windykacyjna:( Po takim czasie:( Co mogę w tym przypadku zrobić? Podnieść fakt przedawnienia?

Dzięki serdeczne za odpowiedź:)
Czyli co ostatecznie radzisz - odpisywać im, czy nie? Jak nie odpiszę, to będą nas nękać w kółko pismami, a jak nie odpiszę, to... i tak będą to robić:(
Co więc począć? :(

Powrót