B
boro100
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, chciałbym prosić o rade.
Jestem uczniem drugiej klasy technikum. Moje oceny z SO jeszcze wczoraj rano wyglądały tak 2,2,2,x,x(średnia 2.0). Natomiast wczoraj wieczorem logując się na e-dziennik w miejsce dwóch ,,x" pojawiły się oceny niedostateczne powodując jednocześnie spadek średniej(1.6) i wystawienie mi oceny niedostatecznej na koniec roku. Będąc dzisiaj w szkole zapytałem nauczyciela dlaczego wystawił mi ocenę niedostateczna bez wcześniejszego poinformowaniu mnie i moich rodziców pisemnie o zagrożeniu. On natomiast odpowiedział mi, że ma w dupie statut szkoły i nie musi nikogo informować o ocenie niedostatecznej na koniec roku. Rada klasyfikacyjna odbędzie się 23 czerwca w poniedziałek.
Statut szkoły
Co mam w tej sytuacji zrobić?
Jestem uczniem drugiej klasy technikum. Moje oceny z SO jeszcze wczoraj rano wyglądały tak 2,2,2,x,x(średnia 2.0). Natomiast wczoraj wieczorem logując się na e-dziennik w miejsce dwóch ,,x" pojawiły się oceny niedostateczne powodując jednocześnie spadek średniej(1.6) i wystawienie mi oceny niedostatecznej na koniec roku. Będąc dzisiaj w szkole zapytałem nauczyciela dlaczego wystawił mi ocenę niedostateczna bez wcześniejszego poinformowaniu mnie i moich rodziców pisemnie o zagrożeniu. On natomiast odpowiedział mi, że ma w dupie statut szkoły i nie musi nikogo informować o ocenie niedostatecznej na koniec roku. Rada klasyfikacyjna odbędzie się 23 czerwca w poniedziałek.
Statut szkoły
§ 18
1. Na miesiąc przed rocznym klasyfikacyjnym posiedzeniem Rady Pedagogicznej poszczególni nauczyciele zobowiązani są poinformować wychowawcę danej klasy
o przewidywanych ocenach niedostatecznych.
2. Wychowawca zobowiązany jest najpóźniej na 3 tygodnie przed terminem klasyfikacji rocznej poinformować pisemnie rodziców / prawnych opiekunów o zagrożeniu ucznia oceną niedostateczną. Fakt ten należy odnotować w e-dzienniku w „kontaktach z rodzicami”
z podaniem daty wysłania pisma oraz wpisać w „oceny” w kategorii „zagrożenia”.
3. W przypadku, gdy nie spełnione są warunki określone w punkcie 1 i 2 nauczyciel jest zobowiązany wystawić ocenę pozytywną.
Co mam w tej sytuacji zrobić?