Ocena niedostateczna za brak podręcznika

• Autor wątku Autor wątku damian0507
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

damian0507

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam. Chciałbym uzyskać kilka informacji na temat systemu oceniania w szkołach. Otóż, czy prawdą jest że nauczyciel nie ma prawa wstawić oceny niedostatecznej za brak podręcznika?

http://www.cke.edu.pl/images/stories/Akty_prawne/rozp_ocenianie.pdf
Według tego rozporządzenia nie ma tam nic na temat oceniania za brak podręcznika.

§ 2. 1. Ocenianiu podlegają:
1.) osiągnięcia edukacyjne ucznia;
2.) zachowanie ucznia

Czy mógłbym wydrukować ten dokument i pokazać to nauczycielowi jako dowód mojej racji? Chcę walczyć o swoje prawa.

Nos ksiązki do szkoły i problemów nie bedzie, a nie zasłaniaj sie prawem...

Masz obowiązek być do lekcji przygotowanym brak podręcznika to brak przygotowania do zajęć.
Ocena jak najbardziej słusznie wystawiona.

Nie zgadzam się z przedmówcami. Brak posiadania podręcznika nie może być podstawą do wystawienia oceny niedostatecznej. Nie do przyjęcia jest twierdzenie, że posiadanie podręcznika jest osiągnięciem edukacyjnym. Na takim stanowisku stoi również Ministerstwo Edukacji.
Przepis prawny:
Odpowiedź podsekretarza stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej - z upoważnienia ministra -na interpelację nr 22503 w sprawie dyskusyjnego sposobu oceniania uczniów praktykowanego przez niektórych nauczycieli

Ocenie podlegają zatem tylko osiągnięcia edukacyjne ucznia oraz jego zachowanie. Ocenia się poziom wiadomości i umiejętności ucznia w stosunku do wymagań wynikających z podstawy programowej oraz realizowanych w szkole programów nauczania, które muszą ją uwzględniać. W drugim ocenianym elemencie sprawdza się, czy uczeń przestrzega zasad i norm określonych w statucie szkoły oraz czy należycie wypełnia swoje obowiązki.

Praktyki oceniania uczniów za brak podręcznika na zajęciach edukacyjnych w szkole nie powinny mieć miejsca. Taki sposób oceniania jest niezgodny z przepisami ww. rozporządzenia i podlega nadzorowi dyrektora szkoły oraz kuratora oświaty.
damian0507 - tego rodzaju skandaliczne zachowania nauczyciela powinieneś natychmiast zgłosić dyrektorowi szkoły i kuratorium.

ivannet, LawoK, wcale się prawem nie zasłaniam, po prostu np. jeśli nie miałbym funduszy na zakup książki to skazuje mnie od razu na oceny niedostateczne?

thebest , dziękuję za pierwszą sensowną odpowiedź. Czyli miałbym zgłosić to bezpośrednio do dyrektora tak?

A czy jest jakiś prawomocny dokument w którym jest napisane o tej ocenie niedostatecznej?
Chciałbym najpierw wyjaśnić nauczycielowi że się myli i potrzebuję dowodów na poparcie tego, a jeśli to nie poskutkuje to wtedy dyrektor albo kuratorium.

thebest napisał:
Przepis prawny:
Odpowiedź podsekretarza stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej.
Proponowałbym bełkot polityków mieć w bardzo dużym nawiasie (_|_) ;-)

Bo nie jest to ani wykładnia prawa, ani zalecenie tylko "spychologia" (czyt. interpretacja) na ogólnie pojęty "statut szkoły" oraz "wypełnianie obowiązków".

A jakim osiągnięciem edukacyjnym jest posiadanie podręcznika? Czy jak uczen przyniesie do szkoły encyklopedię to powinien na każdej lekcji dostawać za to piątkę?

Więc co tu zrobić? Chciałbym udowodnić nauczycielowi że nie można tak, i pytałem że jest dokument w którym jest zapisane że nauczyciel nie może tak robić?

Moim zdaniem ocenianie ucznia za brak podręcznika jest co najmniej niemoralne.
Można to nazwać nieprzygotowaniem do zajęć edukacyjnych ale osobiście bym tego nie oceniał negatywnie.

Zastanów się jednak czy w tym przypadku warto za wszelką cenę udowadniać, że się ma rację. Może się to okazać pyrrusowe zwycięstwo.

Ale to chodzi o to że ten nauczyciel cały czas stawia oceny za brak podręczników..

Chciałbym udowodnić nauczycielowi że nie można tak, i pytałem że jest dokument w którym jest zapisane że nauczyciel nie może tak robić?

To przecież wkleiłem odpowiedź z Ministerstwa na interpelację.

Ale czy można to uznać za wiarygodne? Równie dobrze mógłbym takie sam coś wymyślic

Zapytaj się nauczyciela czy stanowisko Ministerstwa jest dla niego wystarczająco wiarygodne :D.

Nie w tym rzecz, chodzi o to że można nazwać to fragmentem wyrwanym z kontekstu ;)

No ok, dzięki w ogóle za pomoc, wiele mi to pomogło :)

Na początek - witam wszystkich serdecznie, gdyż to mój pierwszy post na tym forum.

Po wtóre - jestem daleki od oceniania kogokolwiek, ale ale... Czy damian0507 nie ma podręcznika bo go nie stać, czy nie ma, bo nie chce mu się go nosić? Myśląc logicznie, raczej ma komputer i internet, ma też drukarkę(no dobra, może pisać z kafejki, ze szkoły, od kumpla)... Lecz jego roszczeniowa postawa daje mi trochę do zastanowienia. Nie mam i już. Pocałuj mnie w d*** głupi nauczycielu, nie będę też pisał, bo nie mam zeszytu. A spróbuj mnie zapytać na następnej lekcji! Przecież nie mam podręcznika i zeszytu. Czyż nie?

Wytyczne ministerstwa jak zwykle stoją na poziomie ;) Jak nauczyciel ma realizować program, jeżeli uczniowie nie mają podręczników? Skoro dziś nie przyniesie jeden i nie poniesie konsekwencji, to jutro nie przyniesie nikt. Chciałbym się mylić.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót