Ocena roczna

• Autor wątku Autor wątku konieczko123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

konieczko123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam, aktualnie jestem w klasie maturalnej 4 technikum i kończę już szkołę.
Mam ogólnie problem z wystawienie oceny rocznej z matematyki.
Na I semestr miałem zagrożenie, ale wyrobiłem na te 1.79. Natomiast w II semestrze mam średnią 1.94, a średnią roczną 1.86 i również zagrożenie. Kiedy zostało wystawione zagrożenie poprawiłem sprawdziany na pozytywne i właśnie jest taka średnia 1.86. Nie poprawiłem tylko 1 działu, a teraz nauczyciel nie chce wstawić mi 2 na koniec roku tylko chce abym poprawiał tą kartkówkę, a której wcześniej nie kazał bo mówił, że już tyle starczy.- wiem, że nie mam z tymi słowami co się kłócić bo nie mam ich nagranych, ale do rzeczy. Czy średnia roczna musi być powyżej 2 abym miał pozytywną ocenę ? Czy wystarczy średnia jak w każdych szkołach, że od 1.75 w górę stawia się już 2 ?

Nikogo nie nagrywaj a dostosuj się do wymogów nauczyciela.

Znasz odpowiedz na ostatnie pytanie odnośnie średniej ??

Sprawdź w statusie szkoły jakie są widełki ocen.

Statut szkoły da ci odpowiedź. Choć jak dla mnie 1 na koniec roku powinna być, w końcu nie opanowałeś całego materiału przewidzianego dla klasy czwartej technikum.

No tylko nie każdy musi być orłem z każdego działu. Inne wszystkie działy są zaliczone na 2,3+ itp., a mam tylko z jednym działem problem z którego mam 1.
Do tego jestem również dyslektykiem + mam problemy w nauce np trudno mi coś zapamiętać i jest wszystko udokumentowane z poradni i dostarczone do szkoły.

W statucie szkoły nie mam nic napisane tylko jedynie takie coś znalazłem:

Rozporządzenie MEN z dnia 17 listopada 2010r. zmieniające rozporządzenie

w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów

Nikt nie wypowie się, a szczególnie stali bywalcy którzy mają trochę postów ?

Pisząc wprost - tak, nauczyciel może postawić Ci niedostateczny na koniec roku. Jednak to nie jest kwestia prawna, a szkolna, więc idź porozmawiać z nauczycielem.

to na prawdę na złego nauczyciela trafiłeś
ja 2 dostawałem nawet jak miałem średnia ocen z przedmiotu 1.30
a ty masz powyżej 1.75 a masz zagrożenie

@loczek25, zgadzam się i od siebie dodam wypowiedź swojej nauczycielki (dziś nikt nie powie tak do ucznia): "do zamiatania ulic też są potrzebni ludzie".

Średnia ocen 1,79 daje ocenę 2, jeśli Statut Szkoły nie wskazuje inaczej.
Zwróć jednak uwagę, czy w Szkole nie obowiązuje przypadkiem średnia ważona. Jeśli przeważają oceny ndst z wyższą ważoną, Nauczyciel nie może wystawić Ci oceny dopuszczającej. Masz natomiast prawo do poprawy tych ocen.
Wykorzystaj to póki masz jeszcze czas.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót