Ochrona danych osobowych a telekonsultant

• Autor wątku Autor wątku ilayla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ilayla

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam,
wczoraj otrzymałam telefon od telemarketera, że mój numer został wytypowany do wzięcia udziału w jakiejś akcji. Zawsze na takie telefony odpowiadam: a skąd Państwo macie mój numer telefonu? proszę wykasować ten numer z Państwa bazy danych. Tak zrobiłam i tym razem, ale pan odpowiedział, że oni żadnej bazy danych nie posiadają, jedynie losowo wygenerowali mój numer (na zasadzie wpisywania jakiegokolwiek numeru) i do mnie zadzwonili z "super ofertą". Teoretycznie zachowanie takie nie łamie przepisów z ustawy o ochronie danych osobowych, bo żadne moje dane chyba nie były przechowywane, jednak tak się zastanawiam, czy oni mogą tak robić?

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

A jak dodzwonisz się do kogoś przez pomyłkę, np.do Brzozowskiego, to czy on wtedy zapyta czy miałeś prawo tak zrobić?
Napewno nie dzwonią do przypadkowych osób - to jest pewne! Nie ma jednak takiego przepisu, który zakazałby dzwonienia z ofertą do przypadkowych osób. No, chyba, że telefony będą się powtarzać, mimo Twoich wcześniejszych próśb o zaprzestanie - wtedy to już inna sprawa!

Powrót