Ochrona danych osobowych a windykacja

• Autor wątku Autor wątku maxxam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maxxam

Użytkownik
Odpowiedzi
81
Witam!
Czy na podstawie art. 4 ustawy o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych z dnia 09 kwietnia 2010 r.:
"Art. 4. Udostępnianie informacji gospodarczych osobom trzecim nieoznaczonym w chwili przeznaczania tych informacji do udostępniania następuje wyłącznie za pośrednictwem biura informacji gospodarczej, chyba że udostępnianie następuje w celu sprzedaży wierzytelności przez ogłoszenie publiczne lub przepisy prawa przewidują inny tryb udostępniania danych."
firma windykacyjna może udostępnić w internecie dane dłużnika:
- imię i nazwisko
- kwotę zadłużenia
- dokładny adres tyle,że bez nr bramy.
Pod tym adresem mogą być też zameldowane osoby o tym samym nazwisku ale bez zadłużeń.
Jak to się ma do ochrony danych osobowych? Pozdro i czekam na info :)

Ostatnia edycja:
w opisanej sytuacji przysługuje klientowi banku roszczenie o zadośćuczynienie za poniesione szkody moralne w związku ze złamaniem tajemnicy bankowej. Zgodnie z art. 104 ustawy prawo bankowe, pracownicy banku mają obowiązek zachować wszelkie dane dotyczące klienta banku oraz zawartych z nim umów w tajemnicy. Dane te muszą być udostępniane jedynie podmiotom wskazanym enumeratywnie w prawie bankowym (innym bankom, na żądanie prokuratora, sądu, Prezesa NIK, itp.). Bank może również udzielać tych informacji innym osobom, jeżeli klient banku wyraził na to zgodę i wskazał podmiot, któremu dane te mają być udostępniane. W każdym razie nie jest możliwe przekazywanie danych osobowych klienta firmom windykacyjnym, chyba że sam klient wyraził na to zgodę na piśmie. Należy więc złożyć we właściwym miejscowo sądzie rejonowym (wydział cywilny) pozew o zadośćuczynienie za złamanie przez bank tajemnicy bankowej i ustawy o ochronie danych osobowych. W pozwie należy opisać stan faktyczny sprawy i załączyć odpowiednie dowody (umowę z bankiem, decyzję Głównego Inspektora Ochrony Danych Osobowych, ewentualne monity z firmy windykacyjnej, o ile takie były, itp.). Pozew należy złożyć w biurze podawczym sądu lub wysłać pocztą listem poleconym w dwóch egzemplarzach. Jeśli zaś chodzi o wymogi formalne pozwu, to można w tym zakresie skorzystać ze wzorów. Nie jestem prawnikiem a ten tekst jest przedrukiem porady w podobnej sprawie.autor nie zastrzegł praw a ja nie uzywam jej w celach komercyjnych :-)

wieslawj66 napisał:
w opisanej sytuacji przysługuje klientowi banku roszczenie o zadośćuczynienie za poniesione szkody moralne w związku ze złamaniem tajemnicy bankowej. Zgodnie z art. 104 ustawy prawo bankowe, pracownicy banku mają obowiązek zachować wszelkie dane dotyczące klienta banku oraz zawartych z nim umów w tajemnicy. Dane te muszą być udostępniane jedynie podmiotom wskazanym enumeratywnie w prawie bankowym (innym bankom, na żądanie prokuratora, sądu, Prezesa NIK, itp.). Bank może również udzielać tych informacji innym osobom, jeżeli klient banku wyraził na to zgodę i wskazał podmiot, któremu dane te mają być udostępniane. W każdym razie nie jest możliwe przekazywanie danych osobowych klienta firmom windykacyjnym, chyba że sam klient wyraził na to zgodę na piśmie. Należy więc złożyć we właściwym miejscowo sądzie rejonowym (wydział cywilny) pozew o zadośćuczynienie za złamanie przez bank tajemnicy bankowej i ustawy o ochronie danych osobowych. W pozwie należy opisać stan faktyczny sprawy i załączyć odpowiednie dowody (umowę z bankiem, decyzję Głównego Inspektora Ochrony Danych Osobowych, ewentualne monity z firmy windykacyjnej, o ile takie były, itp.). Pozew należy złożyć w biurze podawczym sądu lub wysłać pocztą listem poleconym w dwóch egzemplarzach. Jeśli zaś chodzi o wymogi formalne pozwu, to można w tym zakresie skorzystać ze wzorów. Nie jestem prawnikiem a ten tekst jest przedrukiem porady w podobnej sprawie.autor nie zastrzegł praw a ja nie uzywam jej w celach komercyjnych :-)
Stek bzdur.

No właśnie, bardziej zależy mi na odpowiedzi dotyczącej firmy windykacyjnej i jak chronić dane osób postronnych zamieszkałych pod tym adresem :(

maxxam napisał:
No właśnie, bardziej zależy mi na odpowiedzi dotyczącej firmy windykacyjnej i jak chronić dane osób postronnych zamieszkałych pod tym adresem :(

Znaczy się twój problem sprowadza się do tego, że twoim zdaniem firma nie może przekazywać danych dłużnika, gdyż pod tym samym adresem mogą zamieszkiwać inne osoby, które nie są dłużnikami? Dobrze Cię zrozumiałem?

Sorki, nie było mnie trochę.Tak, dokładnie o to mi chodzi :)

maxxam napisał:
Sorki, nie było mnie trochę.Tak, dokładnie o to mi chodzi :)

No to wystrzeliłeś jak łysy grzywką o parapet.

Nie, firma windykacyjna może sprzedawać dług i podawać adresy dłużnika nie przejmując się tym, że mogą tam mieszkać inne osoby. W końcu inaczej się nazywają, nie?

Zadziwiające jest to jakich chwytów ludzie chcą się łapać...

Chodzi mi o o osoby o tym samym nazwisku.
Np dług ma dorosła córka a co są winni rodzice lub brat?
Co można z tym zrobić?
Jaka jest odpowiedzialność firmy windykacyjnej wobec tych osób?

Ostatnia edycja:
No i co z tego..? Takie rozumowanie uniemożliwiałoby dochodzenie roszczeń.
Takie uroki mieszkania z dłużnikiem.

Powrót