ochrona dóbr osobistych - odpowiedź na pozew

• Autor wątku Autor wątku sliwka1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sliwka1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Proszę o pomoc. Otrzymałem pozew sądowy o naruszenie dóbr osobistych. Jakiś czas temu rozwiązałem umowę o pracę za wypowiedzeniem i napisałem, że powodem rozwiązania umowy jest mobbing stosowany przez mojego przełożonego ( wskazane konkretne przypadki). W pozwie potraktowane to zostało jako naruszenie dóbr osobistych - rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji.Jak mogę się przed tym obronić, skoro wszyscy potencjalni świadkowie nadal pracują w tej firmie i są zależni od szefa służbowo. Przecież wiadomo, że nie będą zeznawać przeciwko niemu, bo każdemu zależy na pracy. Jak tacy świadkowie są traktowani w sądzie? Zwraca się uwagę na zależność służbową? Poza tym czy pracując w dużej firmie ( pismo wysłane do działu kadr) mój szef ma prawo wykorzystywać do prywatnych celów moje dane osobowe ( adres, któego nie mógł mieć wcześniej, tylko uzyskał go w związku z pełnionym w firmie stanowiskiem)już po zakończeniu okresu wypowiedzenia. I czy treść takiego pisma mogła być wysłana do kancelarii prawnej. Przecież to jest korespondencja pomiędzy mną a firmą, a nie do mojego szefa prywatnie.

Rozpowszechnianie? Dochodzenie tego w sadzie to raczej nie rozpowszechnianie.

Sad zwykle bierze pod uwage kwestie tego, iz swiadkowie nadal pracuja u jednej ze stron, zatem moze byc na nich wywierany nacisk.

Dochodzac czegokolwiek na drodze prawnej trzeba dysponowac adresem. Wg mnie mogl i musial ten adres wykorzystac.

Może źle się wyraziłem - zarzuca mi, że w pismie do pracodawcy powołałem się na nieprawdziwe informacje, czym naruszyłem jego dobra osobiste. Czy w takiej sytuacji to on musi udowodnić w jaki sposób te dobra zostały naruszone, czy tylko skupiamy sie nad tym czy fakty, na które ja się powołałem w wypowiedzeniu umowy uda się udowodnić, że są prawdą?

Ogolna zasada ciezaru dowodu kaze dowodzic powodowi - art. 6 kc.

Powrót