Ochrona informacji niejawnych

• Autor wątku Autor wątku Nina0101
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nina0101

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Bardzo proszę o informację dotyczące postępowania sprawdzającego związanego z dostępem do informacji niejawnych.Na czym polega ta procedura?Co mają do tego zaciągnięte kredyty?O to chodzi mi najbardziej.W ankiecie,którą mam wypełnić (w związku z rekrutacją do przyszłej pracy)jest pytanie o kredyty.Aktualnie posiadam 2,są spłacane terminowo,ale były zaciągnięte w momentach,kiedy nie pracowałam,tzn.po znajomości i z pomocą osób,które pracują w instytucjach finansowych.Teraz boję się,że mogę zostać posądzona o wyłudzenie.Bardzo proszę o pomoc.Ponadto w tej ankiecie jest także pytanie o dotychczasowe miejsca pracy (daty rozpoczęcia oraz zakończenia ),które nie pokrywają się z datami zawarcia umów kredytowych.z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc.Nina

Procedura polega m. in. na uzyskaniu od Pani informacji które są następnie weryfikowane (sprawdzane jest czy napisała Pani prawdę).

Broszurka jaką Pani uzyskała do wypełnienia jest standardowym dokumentem, i każdy kto stara się o uzyskanie dostępu do dokumentów niejawnych wypełnia te zapytania.

Z doświadczenia mogę podpowiedzieć tylko tyle, iż proszę uważnie przeczytać zapytania.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
A co z tymi wspomnianymi kredytami,które nurtują mnie najbardziej :?

Jeżeli chodzi tylko o dostęp do informacji niejawnych stanowiących tajemnicę służbową (klauzula: zastrzeżone, poufne) to nie dotyczy. Takie dane są wymagane i należy je podać w przypadku ubiegania się o dostęp do informacji niejawnych stanowiących tajemnicę państwową (postępowanie rozszerzone) (klauzula: tajne i ściśle tajne). Przeczytanie instrukcji wraz z komentarzem znajdującym się na oficjalnej stronie ABW jak najbardziej wskazane. W sumie to też stosownej pomocy powinien Pani udzielić właściwy Pełnomocnik ds. Informacji Niejawnych lub kompetentny pracownik POIN od którego Pani otrzymała ankietę.
Zadłużać się każdy ma prawo, zwłaszcza iż banki obecnie oferują naprawdę korzystne kredyty. Jednakże sprawdzenie sytuacji majątkowej (zaciągnięte kredyty i ew. inne zobowiązania finansowe) wykazuje się tylko te, które przekraczają 6 krotność średniej pensji krajowej.

witam wszystkich na forum.

Dzis moj pracodawca podsunal mi do wypelnienia Ankiete Bezpieczenstwa Osobowego w zwiazku z checia przeprowadzenia zwyklego postepowania sprawdzajacego w zwiazku z upowaznieniem do dostepu do informacji niejawnych stanowiacych tajemnice sluzbowa -oznaczonych klauzula "poufne".

chcialbym sie dowiedziec czy musze wypelniac ta ankiete a tym samym poddac sie temu postepowaniu? czy tez moge odmowic wypelnienia takiej ankiety bez zadnych konsekwencji.

jesli musze ja wypelnic to na jakiej podstawie? czy musze miec jakies odpowiednie zapisy w umowie o prace?

Bardzo prosze o udzielenie informacji.

Powrót