Ochrona prawna składu/receptury produktu kosmetycznegoo .

• Autor wątku Autor wątku Peter3030
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Peter3030

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Chciałbym sie Państwa poradzić w następującej kwestii.
Moje dziewczyna z zawodu kosmetolog wpadła na pomysł stworzenia własnej linii pruduktów kosmetycznych na bazie pewnego składnika.
Składnik ten nigdy nie był stosowany jako składnik bazowy w jakimkolwiek produkcie kosmetycznym na świecie (przynajmniej tak wynika z naszych długich poszukiwań ''na własną ręke'').
Pojawiał sie szczątkowo w pewnych produktach ,z tym żę na odległych miejscach w ich składzie.
Wiem,że juz samo ich użycie lub nawet wzmianka w jakiejkolwiek literaturze, wyklucza szanse uzyskania patentu na takowy skład.
W związku z tym , poszukujemy innego sposobu na to, żeby ustrzeć sie przed kopiowaniem naszego składu linni kosmetyków (dokładniej mówiąc , przed wykorzystaniem pewnego składnika jako baze/podstawowy).
Z tym własnie pragnę sie zwrócić do Państa .
Czy jest w takiej sytuacji jakakolwiek forma prawna , żeby uchronić taki produkt przed kopiowaniem tego pomysłu ?
Czy można taki skład ''podciągnąć '' pod własność intelektualną ?
Z góry przepraszam ,jeżeli pytanie jest dla kogoś banalne, lub przewijało sie na forum (Od razu odpowiadam: tak, korzystałem z wyszukiwarki na stronie ), ale jestem w tej dziedzinie laikiem .
Uważam ,że moja druga połówka ma świetny pomysł i chcemy wdrożyć go w życie , z tym że żeby osiągnąć jakieś zystki (oraz przede wszystki dla własnej satysfakcji )skład i składnik podstawowy powinien być kojarzony tylko i wyłącznie z jej firmą/marką przez nas reprezentowaną.
Z góry dziekuje za wszelkie sugestie.

Nie, nie podlega ochronie prawnoautorskiej:
nie są objęte ochroną odkrycia, idee, procedury, metody i zasady działania oraz koncepcje matematyczne.
Art. 1. ust. 2. Prawa autorskiego.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Nie, nie podlega ochronie prawnoautorskiej: Art. 1. ust. 2. Prawa autorskiego.

Rozumiem,że odpowiedz została dogłebnie wyczerpana ?

Nie ma zatem żadnych narzędzi prawnych , które są w stanie uchronić dany produkt przed kopiowaniem składu ?

Podrobienie gotowego produktu może naruszać prawa do znaku towarowego o ile na taki uzyskane są prawa wyłączne oraz/lub może mieć znamiona nieuczciwej konkurencji.

LeszsekS napisał:
Podrobienie gotowego produktu może naruszać prawa do znaku towarowego o ile na taki uzyskane są prawa wyłączne oraz/lub może mieć znamiona nieuczciwej konkurencji.

Dziękuje za odpowiedz.
W jaki sposób uzyskać prawa wyłączności na znak towarowy ?

Powrót