Ochrona prawna wzorów personalizowanych świeczek

• Autor wątku Autor wątku somama
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

somama

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Hej, witam wszystkich!
Ostatnio zacząłem produkować świeczki - bardzo spersonalizowane, np. świeczki dla gości weselnych z postaciami pary młodej na podtsawie skanu 3D i druku 3D.
Oprócz takich świeczek zrobiłem jeszcze takie bardziej branżowe świeczki jak np. świeczka z paragrafem dla prawników kancelarii mojego klienta (mój klient dał im te świeczki na Wielkanoc), czy świeczkę z jachtem dla znajomego żeglarza. Świeczki były dla jego klientów.

Zastanawiam się czy jest jakaś możliwość ochrony prawnej takich wyrobów? W przypadku świeczki dla prawnika wzór jest powtarzalny. W przypadku świeczki dla żeglarza już nie zupełnie - zamysł jest taki żeby dla każdego klienta na świeczce umieszczać nazwę jachtu klienta, czy nawet podobiznę całego jego jachtu.

W przypadku świeczek na ślub - podstawowa bryła jest stała - w kształcie tortu weselnego - i do tej bryły dodawane są sylwetki pary młodej.

Kolorów do wyboru jest 10, każdy w 3 odcieniach... nie zacząłem jeszcze nawet sprawy zapachu, który zwiększy dodatkowo temat personalizacji...

Czy mogę w jakiś sposób zastrzec sobie tak spersonalizowane wzory, żeby inni nie mogli ich powielać? Również w stosunku co do samego pomysłu??

Nie widziałem w internecie podobnych przykładów i co do zasady wymyśliłem, narysowałem, wymodelowałem je sam. Będę bardzo wdzięczny za pomoc:)

Ponieważ nie można wstawiać w poście grafik bezpośrednio podaje linki do przykładów :

***Regulamin §10***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeśli uznamy Twoje dzieła za utwory w świetle Prawa autorskiego uzyskują one ochronę z mocy ustawy. Należy tutaj pamiętać, że stworzone na podstawie cudzej grafiki/fotografii należy uznać za opracowanie zatem rozporządzanie nimi i korzystanie wymaga zgody autora utworu pierwotnego. O tym dowiedziałeś się dwa lata temu.
Zawsze możesz uzyskać prawa ochronne wzoru przemysłowego ale obawiam się, że to Ci się nie opłaca.

PS.
Zapachu nie ochronisz.

Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Nie znam się na prawie i szczerze nie spodziewałem się że tak bardzo są to powiązane tematy. Nie mogę uwierzyć że tak od razu bez żadnego składania jakiś wniosków czy podań ustawa chroni prawem świeczki które zrobiłęm. Kiedyś dawno dawno temu chciałem coś zarejestrować i dostałem informację że liczy się nie tylko kształt ale równiez kolor... gdzieś tam się obawiałem że osobno będę musiał rejestrować świeczkę czerwoną, a osobno niebieską.

somama napisał:
... Nie mogę uwierzyć że tak od razu bez żadnego składania jakiś wniosków czy podań ustawa chroni prawem świeczki które zrobiłęm. ...
Tylko i wyłącznie jeśli można je uznać za utwór, a to wcale nie jest takie oczywiste. Zawsze dla pewności możesz w oparciu o Art. 189. kpc wystąpić do Sądu o ustalenie istnienia praw autorskich.
somama napisał:
... Kiedyś dawno dawno temu chciałem coś zarejestrować i dostałem informację że liczy się nie tylko kształt ale równiez kolor... gdzieś tam się obawiałem że osobno będę musiał rejestrować świeczkę czerwoną, a osobno niebieską. ...
Mówisz tutaj o rejestracji wzoru przemysłowego. Akurat w tym miejscu Ustawa o własności przemysłowej i Prawo autorskie mogą się wzajemnie przenikać.

hehe. dzięki wielkie jeszcze raz. ***Regulamin §10*** A się uśmiałem bo skoro sam zaprojektowałem, sam wymodelowałem w 3D, sam wydrukowałem, odlałem, obrobiłem itp to dlaczego jest możliwość że to nie dzieło? trudny to dla mnie temat

Ostatnią edycję dokonał moderator:
somama napisał:
... że to nie dzieło? ...
Nie dzieło a utwór w rozumieniu Prawa autorskiego. Nikt nie neguje, że może być to utwór podlegający ochronie prawnoautorskiej. Wskazałem Ci drogę na jakiej można tę pewność uzyskać.

Ostatnia edycja:
Dziękuję jeszcze raz:) w wolnej chwili się zapoznam z tymi ustawami.

Powrót