ochrona swiadka koronnego....

• Autor wątku Autor wątku malghoska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malghoska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
....jak skutecznie chroniony jest świadek koronny przed swoją ex-małżonka, która chciałaby uzyskać pieniążki na dzieci?...

Przede wszystkim należy zadać pytanie, czy człowiek faktycznie uzyskał status świadka koronnego. Bardzo często "ludzie" z grup przestępczych mówią między sobą że X czy Y został świadkiem koronnym, mimo iż faktycznie nawet nie jest.

Jeśli jednak osoba faktycznie została świadkiem koronnym, to proponowalbym zgłosić się do prokuratora prowadzącego postępowanie dotyczące tego świadka.

Mieszkam w innym kraju więc raczej trudno....
Bez wątpienia posiada status świadka, próbuje uzyskac alimenty z urzędu ( równoznaczne z polskim funduszem alimentacyjnym) w kraju, w którym obecnie mieszkam.
Zastanawiam sie....czy też urzad w Polsce udzieli stosownych informacji na temat sciagalnosci, kwoty itp.

jestem wdzęczna za odpowiedź
dziekuje

Obawiam się że bez kontaktu z Prokuratorem nic Pani nie zrobi.....
Z przyczyn oczywistych osoba mająca status świadka koronnego nie mieszka w miejscu swojego zameldowania. Chcąc mu dostarczyć jakikolwiek dokument i tak będzie musiała Pani nawiązać kontakt z Prokuratorem, bo nikt Pani nie powie gdzie on przebywa, ew. spowodować doręczenie mu jakiegoś pisma.

To że przebywa Pani za granicą nie oznacza chyba że na początek nie może Pani zadzwonić i porozmawiać z Prokuratorem.

Dopiero dzisiaj dotarłam do tego postu. Cóż osobiście tę sytuacje przerabiałam. Mam zasądzone - prawomocnym postanowieniem Sądu - alimenty na rzecz dzieci od byłego męża, który ma status świadka koronnego (z całą pewnością ma od grudnia 08). Próbowałam wszelkimi możliwymi metodami, które daje prawo wyegzekwować pieniądze dla dzieci. Niestety osoba byłego jest tak chroniona, że nie ma żadnych możliwości przeprowadzenia egzekucji. Komornik jest bezsilny (choć wykazał się dużą aktywnością, pomimo nietypowej sytuacji dłużnika )), a instytucje zaangażowane w ten program świadka koronnego (prokuratura, sąd i policja - CBŚ) bardziej lub mniej wprost odmawiają współpracy w zakresie wypłaty alimentów z kwot przyznanych przez Państwo byłemu mężowi. Konkluzja jest taka, że w Polsce nie ma praktycznie żadnych możliwości wyegzekwowania alimentów od osoby objętej programem świadka koronnego, o ile nie ma ona woli dobrowolnie płacić, a w tym przypadku nie ma.

Powrót