Ochrona wizerunku na imprezach ?

• Autor wątku Autor wątku npage
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

npage

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam Serdecznie, wiem, że aby umieść czyjeś zdjęcie w internecie to trzeba mieć jego zgodę, a jeśli jest to dziecko to zgodę rodziców.

A jak to jest z imprezami różnego rodzaju ? Imprezy takie jak mecze, koncerty, bary, puby itd.

więc pytania

1. Słyszałem, że przychodząc na imprezę automatycznie wyraża się zgodę na publikację ? Czy to prawda ?

2. Z innej beczki. Przykładowo chcę opublikować zdjęcia z ZOO i na dobrą sprawę potrzebował bym na to zgodę dyrektora czy prezesa ZOO, a co za 10 lat gdy zmieni się dyrektor ? To samo się tyczy różnych zakładów czyli pubów, barów, dyskotek, kościołów, solarium itd.

Proszę o sensowne wytłumaczenie i z góry dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie!

1. Inaczej - takiej zgody od Ciebie nie trzeba, bo jesteś wtedy jedynie elementem tła :) Chyba że Ty jesteś głównym "elementem" na tym zdjęciu. Nie mniej jednak trzeba pamiętać, że każdy kto uzna, że jego dobra osobiste - wizerunek w tym przypadku - zostały naruszone, może wystąpić z powództwem cywilnym. Nawet jeśli nie jest to uzasadnione.
2. Z tego co się orientuję to wizerunki zwierząt nie są chronione :D :D :D nie trzeba zgody na fotografowanie miejsc publicznych. No oczywiście są pewne ograniczenia co do pewnych państwowych obiektów, ale pozostałe można fotografować.

1. Nie miałem na myśli tutaj zdjęcia gdzie jest 200 ludzi tylko np. 5 osób na zdjęciu lub dwie czy jedna ? Kiedy istnieje ta granica ?

2. Źle mnie zrozumiałeś w obydwu przypadkach mówię o publikacji zdjęć i internecie, a nie o samym robieniu zdjęć. Bo to, że zdjęcia można robić to wiem, ale publikować ich już nie wolno chyba, że są to budynki przy ulicach i drogach.
Więc jak to się ma do mojego zadanego pytania tego przykładowego ZOO i zgody od dyrektora czy prezesa po czym za klika lat dyrektor się zmienia, to samo mówię o pubie (wewnątrz budynku), basenach, muzeach, zamkach itp. itd.

Witam,

1. nie ma takiej ustawowej granicy - wszystko będzie zależało od kontekstu zdjęcia. Jedna osoba też może być przecież uznana w jakichś tam okolicznościach za element tła - ale jeśli wykadrują tego kogoś, kto rwie sobie z rozpaczy włosy z głowy słuchając jakiegoś 'wirtuoza' - to tu już ten ktoś może pewnikiem rościć sobie prawa do ochrony wizerunku...

2. Zgodę uzyskuje się od firmy, a nie od jej dyrektora, który to jedynie reprezentuje tą firmę.

2. "Zgodę uzyskuje się od firmy, a nie od jej dyrektora"

No tak, ale zawsze ktoś tą firmę reprezentuje. A co w przypadku gdy inna firma przejmie ZOO ? Proszę się nie denerwować, że zadaję takie głupie pytania, ale buduję serwis i potrzebuję te informacje.

3. Pytanie odnośnie kościołów i darmowych muzeum ? Czy mogę takie zdjęcia przeze mnie wykonane w środku kościoła jak i muzeum opublikować w serwisie internetowym ?

Ostatnia edycja:
nie ma sprawy.

Wszelkie dokumenty firmowe zawsze podpisuje jakaś osoba do tego upoważniona. Odpowiedzialną zaś jest w ogólności firma.

Przy sprzedaży (zmianie właściciela) firmy występuje następstwo prawne. Wszystko byłoby zależne od zapisów takiego pozwolenia na fotografowanie, ale w ogólności następca prawny musiałby je respektować, przynajmniej do czasu renegocjacji i podpisania nowego.

Kościół jest miejscem publicznym, myślę, że nikt nie miałby nic przeciwko (oczywiście, jeśli nie naruszałby Pan wartości, np. przez gołą reklamę obok...)

A muzea mają regulaminy zwiedzania i robienia zdjęć oraz wykorzystywania tych zdjęć - myślę, że w typowym przypadku na pewno nie mógłby Pan bez zezwoleń rozpowszechniać tych zdjęć.

Ostatnia edycja:
Tak więc dziękuję serdecznie za poświęcony czas i podzielenie się wiedzą. Teraz mi troszkę jaśniej.

Pozdrawiam Serdecznie i życzę miłego dnia!

Powrót