Ochrona wyrobów rękodzielniczych/artystycznych - wzór przemysłowy

• Autor wątku Autor wątku nickerus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nickerus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Przeszukując zasoby sieci nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na pytanie z tematu. Jestem rękodzielnikiem, wykonuję biżuterię z kamieni naturalnych, wymyśliłem niestosowane do tej pory przez nikogo zestawienie dwóch kamieni. Wymaga ono obróbki obydwu z nich ale przy jednoczesnym zachowaniu fragmentu naturalnych kształtów. W związku z tym można założyć powtarzalność pomysłu w każdym wyrobie wykonanym w ten sposób ale przy różnicach wielkości i kształtu wynikających z fragmentarycznego braku obróbki. Elementem wspólnym wszystkich wyrobów są: materiały w nich użyte, charakterystyczny układ owych materiałów względem siebie, kolory. Czy istnieje możliwość ochrony tego typu pomysłu?

Zgłoś się ze szczegółami do najbliższego Rzecznika Patentowego, być może tutaj bardziej miałoby zastosowanie prawo ochronne wzoru użytkowego.

Chyba jednak wzór przemysłowy, biżuteria ma funkcję jedynie estetyczną.

Uzyskiwanie obu nie wyklucza się, jaki jest w Twoim przypadku korzystniejszy czy też oba na raz oceni RP na podstawie przedstawionych przez Ciebie szczegółów pomysłu.

Pewnie tak finalnie zrobię chociaż myślałem o tym, żeby zgłoszenie wykonać samodzielnie ale po zagłębieniu się w temat mam w głowie zbyt dużo znaków zapytania bez odpowiedzi. ***Regulamin §10***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót