ochrona znaku firmowego

• Autor wątku Autor wątku dariusbia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dariusbia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam mam problem:,
W moim mieście firma zajmująca się tą samą branżą co moja posłużyła się w ulotkach logo mojej firmy.Znak mojej firmy nie jest zastrzeżony. Czy mogę coś zrobić, czy mogę zwrócić się z prośbą o usunięcie logo mojej firmy czy od razu kierować sprawę do sądu.Dodam iż moja firma istnieje już kilka lat natomiast tamta rozpoczyna działalność w branży. Bardzo proszę o poradę , bo nie mam pojęcia jak rozwiązać ten problem.dziękuję

Wita,

1. ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych (upaipp).

Jeśli pańskie logo spełnia warunki bycia utworem w świetle tej ustawy (a w ogólności grafiki warunki te spełniają) oraz jest Pan posiadaczem praw autorskich (osobistych, majątkowych) do tego logo, wtedy to Pan decyduje o warunkach korzystania z tego logo - Art.17.upaipp. - czyli udzielać licencji na jego wykorzystanie.
Jeśli wykorzystanie następuje bez pańskiej zgody (licencji) osoba naruszająca pańskie prawa jest narażona w takim przypadku na odpowiedzialność cywilną z Art.78 oraz 79. upaipp, jak również na odpowiedzialność karną - Art.115,116,117 upaipp.
Ma Pan więc duże możliwości występowania o roszczenia w stosunku do naruszyciela.
Warto by było, aby dla własnej informacji zapoznał się pan również z tym tematem - dozwolonego użytku chronionych utworów - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html

2. ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

Wykorzystanie loga pańskiego przedsiębiorstwa przez konkurencyjne przedsiębiorstwo w ogólności byłoby czynem zabronionym w świetle tej ustawy. Szczegóły zależnie od konkretnej sytuacji użycia logo.

dziękuję za poradę, myślę że mi się przyda

Powrót