Ochroniarz w barze pobił mnie i wybił mi zęba

• Autor wątku Autor wątku lukas77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukas77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Proszę o pomoc i poradę jakie mam szanse na roszczenie odszkodowania od baru, w którym ochroniarz uderzył mnie i wybił mi zęba. Okoliczności były takie:

Byłem pod wpływem alkoholu i spotkałem w barze byłą dziewczynę, z którą byłem 5 lat z nowym chłopakiem. Zacząłem być dla nich niemiły i obraźliwy, ten chłopak znał wszystkich w barze więc zadzwonił po ochroniarza żeby mnie wyprowadził, kiedy podszedł do mnie ochroniarz rzuciłem szklanką w ścianę a on mnie uderzył w twarz i wybił mi zęba.
Po tym zdarzeniu zatelefonowałem po Policję, po przyjeździe Policji przedstawiłem im całe zdarzenie i wylegitymowałem się, policjanci spisali protokół, rozmawiali też z menadżerem baru oraz poinformowali mnie, że mogę złożyć oskarżenie następnego dnia, kiedy nie będę pod wpływem alkoholu.

Moje pytanie brzmi, czy mam jakieś szanse wyegzekwować odszkodowanie od baru? Proszę o poradę.

Pozdrawiam

teoretycznie tak i tylko od baru a raczej pracodowcy bo tak jest szybciej bo to pracodawca odpowiada za szkody które czyni jego pracownik

Dziękuję za odpowiedź. Czy jeśli wniosę oskarżenie to z powództwa cywilnego? I jakie poniosę orientacyjne koszty jeśli jednak przegram tą sprawę? I czy warto zwrócić się o pomoc odpłatnie do prawnika?

to troche skomplikowanie
1 karne za uszczerbek na zdrowiu i tu mozliwe powódzcwo adhezyjne dla zasadzenia odszkodowania
2 odszkowanie na drodze cywilnej od ochroniarza
3 120 kp pracodawca jest obowiazany do naprawienia szkody na osobie trzeciej(czyli tobie)

Generalnie, warto zacząć od obdukcji.
Z ową w garści idź do właściciela ( choć ja bym się zwrócił do pseudo ochroniarza ) i spróbujcie się porozumieć. W razie niemożności porozumienia: zgłoszenie zajścia do policji, i sprawa cywilna.

No właśnie Policjant poinformował mnie, że nie potrzebuję obdukcji bo są świadkowie i sam Policjant widział, że nie mam zęba, menadżer lokalu też nie zaprzeczał że było inaczej, poza tym wybitym zębem nie mam śladu na twarzy świadczącego, że mnie ktoś pobił. Ja się obawiam tego, że rzuciłem szklanką w ścianę nad ludźmi i nie wiem czy nie będą chcieli udowodnić mi, że zrobili co konieczne bo byłem agresywny i chciałem komuś zrobić krzywdę. Prawda jest taka, że chciałem rzucić w ścianę a nie w ludzi, tylko czy to udowodnię?

Masz szanse bliskie zeru:
1. byłeś pod wpływem alkoholu,
2. zaczepiałeś innych ludzi (dziewczyna i jej nowy chłopak),
3. demolowałeś mienie które do Ciebie nie należało, naruszyłeś porządek publiczny, stworzyłeś niebezpieczną sytuację dla innych klientów baru.

Jednym słowem walnie przyczyniłeś się do zdarzenia.

To że się przyczynił nie znaczy że ochroniarz mógł go uderzyć wybijając zęba. To Policja może zadawać uderzenia tylko w pewnych szczególnych przypadkach a co dopiero ochrona, któa pewnie jest ochroną na gębę. Obdukcja jak najbardziej, żeby nie powiedział że ci zęba mlecznego wybił.

A ja powtarzam uparcie: Zrób obdukcję.
Koszt niewielki, a przyda się na pewno.

Powrót