ociec zaciągnął kredyty bez wiedzy mamy bez

• Autor wątku Autor wątku HIOB79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

HIOB79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
mam problem ojciec (alkoholik) nabrał kilka kredytów bez zgody współmałżonka i poręczycieli w różnych bankach łączna suma z odsetkami to juz około 16 tyś. ojciec jest na zasiłku przedemerytalnym ma około 700zł nie daje na utrzymannie. Jest tez wspołwłascicielem działki(4400m2), garażu i mieszkania. Mama nie chce nic sprzeawać . jakie sa przepisy prawne i luki abu nie stracić majatku, jak sie dobrac ojcu do tyłka. Jakie komornik ma prowo i czego moge się spodziewać po komornikach? Bardzo proszę o fachową poradę.

A kiedy te kredyty (poręczenia) dokładnie zostały wzięte (dokonane)?

myślę, że część w 2006 i reszte w tym roku

A zatem już po nowelizacji kro. Do czynności tych nie była wymagana zgoda matki, jednakże nie można kierować egzekucji do majątku wspólnego. Dopóki pozostają małżeństwem i są w ustroju wspólności majątkowej, majątek wspólny nie może być przedmiotem egzekucji. Jeżeli mama nie chce sprzedawać majątku wspólnego, to ojciec musiałby kierować wniosek do sądu o zastąpienie jej zgody orzeczeniem sądowym.
Komornik ma prawo jednak zająć jego rachunek bankowy czy wierzytelności z ZUS. Może też zająć ruchomości w domu będące we władaniu ojca, jednakże matka może sprzeciwiać się egzekucji prowadzonej ze składników majątku wspólnego.

wielkie dzieki jestem juz spokojny

Powrót