Od czego zaczac w niemczech?

• Autor wątku Autor wątku Asiolek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Asiolek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Mam konkretne plany, aby na stale przeniesc sie do niemiec. Na poczatku nie bede mogla pracowac. Czy jako osoba, ktora ma pochodzenie niemieckie, moglabym dostawac jakis dodatek socjalny. Mam problem z wyrobieniem dokumentow (pani w okienku nie chcialo sie z nami gadac, bo od jutra ma urlop :( poza tym jeszcze nigdy nie spotkala sie z takim problemem , a ja jeszcze raz mam údowodnic pochodzenie niemieckie i zlozyc jej dokumenty moich dziadkow) Moj ´Staat´ stracil waznosc w 2007 roku. Teraz juz nie bardzo wiem od czego zaczac i jaki dokument najpierw wyrobic. Moj przyjaciel nigdy nie korzystal z socjalú i nie jest zorientowany, a pani w urzedzie nieprzychylna :rolleyes: . Mam 10 letnia corke, ktora tez wkrotce zamieszka z nami. Za pomoc z gory dziekuje.

Asiolek
Na początek czy masz paszport niemiecki czy tylko żółtą kartkę potwierdzającą obywatelstwo która straciła ważność.???
Pozdrawiam .Marian

Przeciez napisala, ze ma Staatsangehörigkeitsausweis, ktory stracil waznosc i ze przy probie wyrabiania niemieckiego paszportu w konsulacie natrafila na klopoty.

Po pierwsze Asiolek, stare Staatsangehörigkeitsausweie byly wazne 10 lat, i co, ty w tym czasie nie wyrobilas sobie niemieckiego paszportu? A jak wyrobilas, to dlaczego od razu nie przedluzylas jego waznosci? Teraz sama sobie zgotowalas problemy.

Nowa niemiecka ustawa o paszportach wymaga od urzedow przyjmujacych wnioski o paszport weryfikacji obywatelstwa (Staatsangehörigkeitsabfrage), ale nie precyzuje, w jaki sposob to sie ma odbywac. A to oznacza, ze jestes skazana na laske urzedu wystawiajacego paszport: jak zazada nowego, waznego Staatsangehörigkeitsausweise, to bedziesz musiala wyrabiac nowy. A BVA w Köln wyraznie pisze na swoich stronach, ze sporadycznie zdarza sie odmowa wydania nowego, jesli stary byl wydany bez wystarczajacych dowodow na posiadanie obywatelstwa.

Masz teraz dwie mozliwosci:
- albo pojedziesz jeszcze raz do konsulatu w nadziei, ze teraz w okienku bedzie inna osoba i przyjmie ci dokumenty na paszport w oparciu o stary Staatsangehörigketsausweis (malo prawdopodobne, bo w konsulatach prawie zawsze zadaja waznego)
albo
- pojedziesz do Niemiec i zameldujesz sie gdzies u rodziny i znajomy, wystepujac od razu przy zameldowaniu o wydanie dowodu osobistego. Przy wnioskowaniu o dowod nie ma z reguly az tak restrykcyjnych procedur i stary Staatsangehörigkeitsausweis powinien wystarczyc. Wtedy - jesli masz powyzej 25 lat - mozesz pojsc do JobCenter, zglosic sie jako bezrobotna i dostaniesz zasilek na zycie i mieszkanie

Do Mariana:
Mam tylko zolta ´´kartke´´.

Do p. Pogodniak:
Zameldowalam sie juz u przyjaciela, dzisiaj pojade jeszcze raz do tego urzedu i poprosze o wydanie dowodu osobistego. Chcialam jeszcze dodac, ze ja nie bylam w konsulacie tylko w Rathaus i tam pani przy meldowaniu poslala mnie wlasnie do tej nieprzyjaznej pani, myslac, ze chce paszport.

Zastanawia mnie jeszcze fakt, ze w Polsce jestem zameldowana w urz. pracy, a razem ze mna ubezpieczona jest moja corka. Jesli bym dostala niemiecki dowod osobisty i zameldowala sie w niemczech w Arbeitsamt to co z moja corka? Jak pisalam wczesniej ona musi zostac jeszcze jakis czas w Polsce.

Jeszcze jedno. Jesli juz jestem tutaj zameldowana, a nie uda mi sie dostac dowodu osobistego na niewazny Staat to czy nie lepiej sie wymeldowac? Na wydanie nowego Staat`u musze poczekac jakies 3, 4 miesiace, a jesli nie bede ubezpieczona w Niemczech, a jestem tutaj zameldowana to co wtedy.
...uff duzo tego, ale dla mnie teraz to bardzo wazne.

Dziekuje za poprzednia odpowiedz.

Asiolek
Jeszcze jedno. Jesli juz jestem tutaj zameldowana, a nie uda mi sie dostac dowodu osobistego na niewazny Staat to czy nie lepiej sie wymeldowac? Na wydanie nowego Staat`u musze poczekac jakies 3, 4 miesiace, a jesli nie bede ubezpieczona w Niemczech, a jestem tutaj zameldowana to co wtedy.
...uff duzo tego, ale dla mnie teraz to bardzo wazne.
Bez wyjazdu do Polski wyrobisz nowy Staatsangehörigkeitsausweis w Niemczech
w biurze dla obcokrajowców bez problemu dostaniesz nowy.
Na razie powini ciebie zameldować na Polski dowód na 3 miesiące.
W tym czasie załatwisz resztę spraw

Ostatnia edycja:
Jak pisalem powyzej, wyrobienie dowodu osobistego na niewazny Staatsangehörigkeitsausweis powinno byc latwiejsze niz wyrobienie paszportu, ale jesli urzednicy sie uprza, to bedziesz musiala wyrabiac nowy na miejscu w Niemczech. I Marian nie pisz jej, ze to jest zawsze takie bezproblemowe, bo jest przewaznie bezproblemowe, ale to nie znaczy, ze zawsze.

W kazdym badz razie do 3 miesiecy mozec byc w pewnym sensie jako turystka z Polski na polskim ubezpieczeniu. Jak tylko dostaniesz ten niemiecki dowod, to jednak wyrejestruj sie natychmiast z polskiego urzedu pracy, zeby sobie nie robic ubezpieczeniowego balaganu w papierach. Skladki na niemiecka kase chorych przejmie wtedy najpierw niemiecki urzad pracy, do ktorego bedziesz musiala sie zglosic.

Nie musisz sie koniecznie wymeldowywac z Polski, mozna miec dwa zameldowania rownolegle, ale wg najnowszych polskich przepisow meldunkowy w urzedzie miasta w Polsce trzeba zglosic wyjazd za granice na pobyt przekraczajacy 6 miesiecy.

Corka moze zostac w Polsce, ale z tego moga wyniknac pewne klopoty z jej ubezpieczeniem chorobowym, to bys musiala konkretnie wyjasniac w niemieckiej kasie chorych, jak bedziesz u nich ubezpieczony.

Wlasnie wrocilan z urzedu. Nie wystawili mi niemieckiego dowodu osobistego, bo nie sa pewni, czy nie zrzeklam sie niemieckiego pochodzenia. Moje slowo nie ma dla nich zadnego znaczenia. Pani powiedziala mi, ze nie bedzie sobie robila stresu, w razie, gdyby okazalo sie, ze nie mam pochodzenia.

Teraz ´´uderze´´ w biuro dla obcokrajowcow.

Powrót