od jakiej daty liczymy dlug

• Autor wątku Autor wątku adawada111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wnieś o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu. Dołącz potwierdzenie wymeldowania i zameldowania na nowy adres. Wyrok masz zaoczny?

Robilee napisał:
Niewiarygodne. Jestem bardzo ciekaw co ten debil powie.
Ja też.
Tytułem dygresji dodam, że często są spotykane bardzo długie i mętne uzasadnienia utrzymane właśnie w stylu wypowiedzi pana "adwokata". Podpisują sie pod nimi autentyczni adwokaci i radcowie prawni... Ich rzeczywistym celem jest przekonanie rzekomego dłużnika, że jego dług wcale się nie przedawnił, bo przecież został scedowany na firme windykacyjną.

uzasadnienie napisał:
Tytułem dygresji dodam, że często są spotykane bardzo długie i mętne uzasadnienia utrzymane właśnie w stylu wypowiedzi pana "adwokata". Podpisują sie pod nimi autentyczni adwokaci i radcowie prawni... Ich rzeczywistym celem jest przekonanie rzekomego dłużnika, że jego dług wcale się nie przedawnił, bo przecież został scedowany na firme windykacyjną.
Takie coś można zrozumieć (pomijając kwestie etyki zawodu), gdy adwokat działa na zlecenie wierzyciela, więc w jego interesie. Tu jednak mówimy o pełnomocniku dłużnika.

Mnie i tamto trudno zrozumieć. Może jestem starej daty, ale kwestie etyki sa dla mnie bardzo ważne.

Z racji ze temat mnie "męczy" czytałem kodeks cywilny i art. 509 i następne i tam faktycznie nie ma twierdzeń typu "zmiana charakteru wierzytelności" ale w sumie dla mnie język prawny jest bardzo zawiły i niejednoznaczny. zadzwoniłem do radcy dzisiaj (ponownie) on i że te dwie faktury to faktycznie przedawnione ale nota odsetkowa ważna 10 lat....

słuchaj jestem za stary i za poważny na takie rzeczy.... tak jak pisałem idę do innego radcy, znowu 100 zł w plecy ale może trafię na kogoś bardziej odpowiedzialnego za słowa. Ten naprawdę się upiera że mam w plecy z tą notą odsetkową.

adawada111 napisał:
słuchaj jestem za stary i za poważny na takie rzeczy....
Człowieku, żartowałem z tym zielem. Po prostu, brak słów, by komentować kolejne rewelacje prawnika. Rozumiem, że to jednak jest radca prawny, nie adwokat. To jeszcze gorzej (adwokat miałby przynajmniej cień usprawiedliwienia, że zna się dobrze tylko na prawie karnym). Nigdy nie korzystaj już z jego usług i wszystkim odradzaj.

Z waszej strony jedna rada ...wiać od niego póki sił :)

nawet jesli dlug przedawnialby sie po latach 10, to odsetki i tak po 3... skad ty bierzesz tych prawnikow? moze to jacys bialorusini albo czeczeni i ci o swoim prawie opowiadaja...

Witajcie.
Udało mi się przywrócić termin do złożenia sprzeciwu.
Mam pytanie, czy przy składaniu sprzeciwu do e-sadu wystarczy sam sprzeciw czy też ma on zawierać punkty o "przerzuceniu" kosztów sądowych i komorniczych na f. windykacyjną (powoda) itd ?

a to sprzeciwu nie złożyłeś jeszcze? o kosztach piszesz że żądasz zasądzenia od powoda wg norm przepisanych. to wystarczy

Powrót