od kiedy cięzarna absolwetnka mają działalność otrzyma zasiłek chorobowy?

• Autor wątku Autor wątku malgosial
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malgosial

Użytkownik
Odpowiedzi
71
Obroniłam się 24 czerwca, działalność chce zacząć 1 wrzesnia, obecnie jestem w ciąży.

Jeśli z powodów zdrowotnych nie będę mogła pracować i będę musiała iść na L4 to od kiedy dostanę zasiłek chorobowy:
a) od 1 dnia jako że zaczełam działalność jako aobsolwentka i zgłosiłam się w ciągu 90 dni od obrony mgr do ubezpieczenia chorobowego
b)czy też bedę musiała wyczekać 90 dni na zwolnieniu i dopiero od 91 dnia choroby dostanę zasiłek?

Zgodnie z ustawą z 1999 oświadczeniach z chorobowego i zasiłku macierzyńskiego zaliczałabym się do osób zwolnionych z okresu wyczekiwania gdyż zmieściłam się w zgłoszeniu do ubezpieczenia chorobowego miedzy 24 czerwca a 1 wrzesnia nie upłynełoby 90 dni

Obstawiam, że nie dostaniesz w ogóle.

z jakiego powodu nie otrzymam wogóle?
-absolwent moze bez okresu wyczekiwania 90 dni otrzymac zasiłek to jest wyjatek-tj juz od 1 dnia choroby moze otrzymac zasiłek chorobowy- tak jest w ustawie 1999 r o zasiłach chorobowych i macierzyńskim.
-tylko zastanawiam sie jak zus podejdzie do choroby jako ciąży, przeciez miesiac przed porodem nie da sie swiadczyc usług z obawy na wczesniejszy poród, ja chce pracowac maksymalnie długo jak sie da bo to moja kasa, ale moze bedzie tak ze w 8 miesiacu juz nie dam rady i bede musiała isc na L4, czy zus sie doczepi?
- wczesniej nie mogłam rozpoczac działalności jako absolwetnka bo zdałam mgr 24 czerwca, potem musiałam wyczekac 2 tygodnie na uzyskanie dyplomu z uczelni tj 10 lipca go odebrałam, zanim sie zastanowiłam i rozejrzałam za przepisami mineły 2 tygodnie, i dzis mamy juz miesiac po obronie, zostaje mi tylko 60 dni na założenie działalności by moc zaliczyc sie do wyjątku jako absolwent który w ciągu 90 dni od uzyskania tytułu mgr ubezpieczył sie w ubezpieczeniu chorobowym tj załozył działalność

Jak myslisz?

to prawda z tym sie zgadzam, ze to nie choroba- dlatego chce pracowac całą ciąże, jednakże już teraz mam problemy ze zdrowiem tj złe wyniki badań, czeste omdlenia, zasłabniecia etc, już teraz lekarz chciał wysłac mnie na L4 zebym odpoczeła, ale po co mi L4 skoro i tak nie mam działalności jeszcze i mogę odpocząc w domu, jednakże kiedy już będę miała działalność to musze swiadczyć usługi i boję sie ze zdrowie mi na to nie pozwoli.

Podstawa prawna stanowi, że minimalny okres ubezpieczenia chorobowego przy działalności to 90 dni- jednakże nie dotyczy to absolwentów którzy w ciąu 90 dni od uzyskania dyplomu załozyli działalność i płacą chorobowe- wtedy mogą iść od 1 dnia choroby na zasiłek.

Dobrze rozumiem przepisy?

ZUS może potraktować Twoją działalność jako fikcyjną i odmówić wypłaty zasiłku chorobowego i macierzyńskiego.
było o tym wiele razy na forum

-zgadza sie ze moze domniemywac tak, jednakże ja zakładam działalnośc którą mam zamiar dalej prowadzic po porodzie,
-ponadto nie mam zamiaru ubezpieczać się na wysokość 250% tylko na wysokość 80% czyli od kwoty 2200zł- tyle planuje zarabiać jako biuro pomocy prawnej
-oznacza to że 5 lat studiów idzie na marne bo musze sie obawiać ZUS?
-oczywiście jeśli będę zmieniała podstawę od której będą naliczane składki bądź nie będę miała udokumentowanych rachunków prowadzenia działalności tj rachunków za pismo procesowe, porade etc- to zus moze miec uzasadnione podstawy, jednakże jeśli bedę realnie prowadziła tą działalnośc od 1 wrzesnia przed porodem, w czasie macierzyńskiego nie mogę świadczyć usług, i po porodzie będę dalej prowadziła działalność nie zmieniając stawek ubezpieczenia to do czego zus ma prawo sie doczepic?

w którym miesiącu będzie Pani we wrześniu?

Ponadto:
- szukałam w kancelariach pracy o umowe o pracę- nikt nie chce cieżarnej- wiec co mam teraz siedziec jako bezrobotna bo ani pracodawca mnie nie zatrudni ani zus nie zgodzi się na tą działalność bo bedzie miał obawy?
- ponadto skonsultowałam zagadnienie z dr nauk prawnych pracującym na uniwersytecie- odpowiedział mi, ze :
1.działalność jest zgodna z moim wykształceniem
2. zaraz po studiach otwieram biuro jako absolwent
3. ubezpieczam się od narmalnej podstawy czyli od 80-100%- podejrzane by było jakby to było 250% i na miesiąć przed porodem
4. jeśli bedę miałą klientów to faktycznie a nie fikcyjnie prowadzę działalność
Podobnie mi odpowiedziała znajoma w ZUSie- że nie mają takich spraw- gdyż to wszystko ma sens, podejrzane byłoby tak jak wskazałam gdybym od 250% sie ubezpieczyła tj od 8300zł przed samym porodem, a potem zmniejszyła nagle do 60%po macierzyńskim
5. ponadto nie wiadomo czy pojde na zasiłek choroby- jedno jest pewne na macierzyński pojdę- zus zakwestionuje macierzyński? - z jakiego powodu?

zaszłam w ciąże 27 lutego, obroniłam się bedąc w 3,5 mcu ciąży, 1 wrzesnia będzie koniec 5 miesiąca ciązy

1 wrzesnia 5 miesiac
1 grudnia 9 miesiac ciąży- działalność bedzie trwała ok 3 miesiecy moze wiecej przed porodem

Ostatnia edycja:
Po pierwsze - nikt, a szczególnie ZUS nie może nikomu zabronić założenia i prowadzenia działalności gospodarczej (o ile spełnione są wszelkie wymagane prawem warunki).
Po drugie - "akcja brzuszek" prowadzona jest przez ZUS aby wyeliminować z systemu osoby, które podjęły fikcyjne zatrudnienie, lub założyły fikcyjną działalność aby wyłudzić (tak to trzeba nazwać) z ZUS świadczenia. Osoba naprawdę prowadząca działalność nie musi się niczego obawiać.
Po trzecie - nie widzę żadnych przeszkód aby ciężarna założyła biuro porad prawnych (najprawdopodobniej początkowe we własnym mieszkaniu) i prowadziła je nie tylko do porodu, ale i po porodzie.
Po czwarte - czyżby nikt Pani nie poinformował, że przez pierwsze dwa lata działalności gospodarczej może Pani korzystać z preferencyjnego opłacania składek ZUS (społecznych)? Opłaca się wówczas ubezpieczenie społeczne od podstawy 30510 zł (30% najniższego wynagrodzenia). Składka miesięczna wynosi 117,43 zł, oczywiście zdrowotne to kwota 233,32 zł.

Powrót