P
Paulu
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
jakis czas temu zostałem zatrzymany przez policję na rowerze pod w stanie nietrzeźwości. po wezwaniu na komisariat zgodziłem sie na dobrowolne poddanie karze. dostałem 600zl kary i zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych i rowerów na okres 1 roku. oczywiscie zakaz jeszcze wtedy nie obowiązywal, gdyż musialem poczekać do rozprawy sądowej (którą zresztą 2 razy mi przełożono), wiec wyrok ogłoszono dopiero po 6 miesiącach od zdarzenia. zmniejszono mi karę do 200zł, ponieważ nie pracuję, a reszta wyroku pozostała niezmieniona.chcąc być pewnym okresu zakazu spytałem sędziego i usłyszałem, iż okres zakazu biegnie od dnia ogłoszenia wyroku oraz, że w związku z zakazem przyjdzie do mnie list ze starostwa powiatowego z prosbą o zwrot prawa jazdy. od dnia głoszenia wyroku nie jeździłem więc samochodem. po okresie 6 tygodni otrzymałem list ze starostwa... a tam niespodzianka!!! zakaz obowiązuje od dnia wypelnienia obowiązku, czyli zwrotu prawa jazdy, zgodnie z art.433.k.k.!!!
gdybym to wiedział poszedłbym do starostwa zaraz po ogłoszeniu wyroku!
W związku z powyzszym nasuwa mi się kilka pytań:
- co by było gdybym zostal zatrzymany przez policję po ogłoszeniu wyroku, a przed zwrotem prawa jazdy staroście?? w końcu sędzia powiedział że zakaz już wtedy obowiązuje!
- jak ten zakaz wygląda w stosunku do rowerów?? od dnia wyroku czy zwrotu prawka???
- no i ile w rzeczywistości (od kiedy do kiedy) trwa mój okres zakazu?!?!?
Proszę o pomoc
gdybym to wiedział poszedłbym do starostwa zaraz po ogłoszeniu wyroku!
W związku z powyzszym nasuwa mi się kilka pytań:
- co by było gdybym zostal zatrzymany przez policję po ogłoszeniu wyroku, a przed zwrotem prawa jazdy staroście?? w końcu sędzia powiedział że zakaz już wtedy obowiązuje!
- jak ten zakaz wygląda w stosunku do rowerów?? od dnia wyroku czy zwrotu prawka???
- no i ile w rzeczywistości (od kiedy do kiedy) trwa mój okres zakazu?!?!?
Proszę o pomoc