Od kiedy liczyć 14 dniowy okres jaki sprzedawca ma na rozpatrzenie reklamacji

• Autor wątku Autor wątku 602tryliardy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
6

602tryliardy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry,

Zgodnie z obowiązującymi przepisami, sprzedawca ma 14 dni na rozpatrzenie reklamacji. Mam jednak wątpliwości jaką datę należy przyjąć za datę przyjęcia reklamacji w sytuacji, gdy reklamacja była składana przez Internet, a towar został do sprzedawcy wysłany. Chodzi o to, że data złożenia reklamacji nie pokrywa się z datą otrzymania przez sprzedawcę sprzętu.

Kupiłem router w kwietniu 2015 (zatem już obowiązywały nowe przepisy).
6 grudnia 2016 zgłosiłem reklamację przez formularz dostępny na stronie sprzedawcy. Nie napisałem jednak, czy zgłaszam reklamację z tytułu rękojmi, czy z tytułu niezgodności towaru z umową. Nie wystosowałem też wprost żadnego żądania (naprawa, wymiana na nowy, obniżenie ceny) - nie przyszło mi to do głowy, bo myślałem, że to jest oczywiste i domniemane, że skoro zgłaszam reklamację to domagam się naprawy lub wymiany na nowy.
7 grudnia sprzedawca przesłał mi maila z instrukcjami na temat wysyłki towaru.
14 grudnia przesyłka dotarła do sprzedawcy (jednak nie poinformował mnie o tym).

Pytanie 1: jaką datę w tym przypadku przyjąć za datę przyjęcia reklamacji? Teoretycznie sprzedawca przyjął ją 7 grudnia, ale nie miał możliwości wykonania ekspertyzy sprzętu. To było możliwe dopiero 14 grudnia, kiedy przesyłka dotarła. Czy jednak datę 14 grudnia można uznać za datę przyjęcia reklamacji, jeżeli sprzedawca nie potwierdził, że ją przyjmuje?

Pytanie 2: Jeżeli termin 14 dni zostanie przekroczony, to czego mogę domagać się w takiej sytuacji?

Pytanie 3: W świetle przepisów jeżeli przedsiębiorca nie ustosunkuje się do reklamacji w terminie 14 dni, to przyjmuje się, że uznaje reklamacje klienta. Skoro nie wyspecyfikowałem wprost żądania naprawy lub wymiany na nowy, to jak rozumieć to, że sprzedawca uznaje moją reklamację? Czy ma obowiązek naprawić sprzęt lub wymienić na nowy?

Dziękuję i pozdrawiam,
Piotr

Dzięki za odpowiedź.

Prześlę*na adres mailowy sprzedawcy że żądam usunięcia wady lub wymiany sprzętu na nowy. Od kiedy zacznie liczyć się 14 dniowy okres na rozpatrzenie reklamacji - od momentu, kiedy sprzedawca dostanie mojego maila czy od momentu, kiedy wyśle mi informacje, że reklamacje przyjmuje?

Czy wystarczy mail, czy może trzeba list polecony ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru?

Termin na rozpatrzenie reklamacji zacznie się od momentu kiedy sprzedawca otrzyma Twojego maila, np. wysłałeś maila dzisiaj 15.01.2016 - termin minie z końcem 29.01.2016.

od momentu, kiedy wyśle mi informacje, że reklamacje przyjmuje?

To by było ciekawe - czego termin to by był skoro reklamacja byłaby już uznana :D

Czy wystarczy mail, czy może trzeba list polecony ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru?

Teoretycznie wystarczy mail ale jeżeli sprzedawca Ci na niego nie odpiszę to może się bronić, że nigdy go nie dostał i nie udowodnisz mu, że dostał. Jeżeli chcesz mieć pewność to wyślij polecony z potwierdzeniem odbioru - pytanie tylko czy warto :).

Qwrk napisał:
To by było ciekawe - czego termin to by był skoro reklamacja byłaby już uznana

Źle mnie zrozumiałeś. Nie pisałem, że od momentu, kiedy napisze że reklamacje uznaje, tylko od momentu kiedy napisze, że reklamacje przyjmuje (do rozpatrzenia).

A tak w ogóle, to dlaczego nie wystarczy, że złożyłem reklamację na stronie sprzedawcy? Czy złożenie reklamacji nie jest jednoznaczne z wystosowaniem żądania naprawy? Czy skoro składam reklamację, to nie jest domniemane, że chcę, aby sprzęt został naprawiony?

Ostatnia edycja:
Powrót