Od kiedy liczymy 14 dni na zwrot pieniędzy?

• Autor wątku Autor wątku Morgan41
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Morgan41

Morgan41

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 162
Witam

Mam pewien problem ze sprzedawcą, mianowicie 5 kwietnia odstąpiłem od umowy zawartej na odległość poinformowałem o tym sprzedawcę i on odpisał mi podając adres na jaki mam wysłać zwrócony towar i ów towar został odebrany 7 kwietnia.
I teraz pytanie od kiedy liczymy te 14 dni od 5 czy 7 kwietnia?

Zakup od przedsiębiorcy

Wysłane z mojego Lenovo TB2-X30L przy użyciu Tapatalka

Czyli nie od dnia powiadomienia o zamiarze odstąpienia, tylko od dnia odebrania przesyłki przez sprzedawcę?

Czyli od 7 kwietnia.
Jeszcze jedno te 14 dni to są dni kalendarzowe, czy robocze?

loco1 napisał:
Nie wiem, skoro:

Kalendarzowe.
5 kwietnia odstąpiłem od umowy ( napisałem e-mail) sprzedawca tego samego dnia odpisał i podał adres na jaki ma odesłać towar.
Towar odesłałem tego samego dnia z paragonem oraz takim samym pismem jak w e-mail.
Sprzedawca towar otrzymał 7 kwietnia.

Czytając poradnik na stronie uokik sprzedawca ma 14 dni od chwili uzyskania informacji o odstąpieniu czyli według mnie od 5 kwietnia, natomiast on twierdzi że od 7 kwietnia czyli od dnia otrzymania przesyłki zwrotnej.

Wiesz może nie duże ale sprzedający twierdzi​ że na zwrot ma 14 dni roboczych, poza tym zamówiłem część do samochodu za 2 tys. zł i żeby kupić właściwa muszę czekać na zwrot, już nie wspomnę że samochód jest unieruchomiony.

Morgan41 napisał:
5 kwietnia odstąpiłem od umowy ( napisałem e-mail) sprzedawca tego samego dnia odpisał i podał adres na jaki ma odesłać towar.
W takim razie termin minął 19 kwietnia.

Pozostaje tylko kwestia jak zmusić sprzedawcę do zwrotu pieniędzy, skoro on twierdzi że te 14 dni to dni robocze.

Powrót