Od pomysłu do firmy

• Autor wątku Autor wątku d4ng
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

d4ng

Witam, Mam mały problem... otóż wymyśliłem pewien przyrząd, który ma pomóc w montażu pewnych elementów, więc che założyć firmę, która będzie produkowała ten przyrząd. Tylko nie wiem od czego zacząć :( Czy ktoś z was mógłby mi krótko napisać kilka punktów (krok po kroku) co należy zrobić i gdzie się udać? Będę bardzo wdzięczny, bo jestem dosyć młodą osobą i jeszcze nie orientuje się w tym temacie. Wiem tylko że muszę opatentować swój pomysł w UPRP.
Dziękuje i pozdrawiam :)

Dziękuje bardzo :) Mam jeszcze takie małe pytanko. Otóż mam 20 lat i jeszcze nigdy nie prowadziłem własnej działalności gospodarczej. Czy z tego tytułu przysługują mi jakieś ulgi i dotacje?

Witam,

wiem, że absolwenci szkół zakładający własną działalność gospodarczą mieli do tej pory możliwość uzyskania bezzwrotnych dotacji na rozruch biznesu - i były to dość dobre pieniądze... Musiałby Pan sobie sprawdzić to w gminie albo lokalnym urzędzie pracy, czy temat jest jeszcze aktualny.

Druga sprawa to uczestnictwo w jakimś inkubatorze przedsiębiorczości, co daje podobno możliwość znacznego zmniejszenia kosztów początkowych...

Powrót