Odbiór dowodu osobistego - problem!

• Autor wątku Autor wątku Adrianox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adrianox

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

Ponad 2 miesiące temu zgubiłem swój dowód osobisty i od razu go unieważniłem po przez profil zaufany na portalu ePUAP.

Z racji takiej, że wcześniej (po zgubieniu) obowiązki rodzinne jak i praca nie pozwoliły znaleźć mi wolnego czasu, by isć do fotografa i złożyć wniosek online o wyrobienie nowego dowodu osobistego to tego też nie zrobiłem.

Po ponad dwóch miesiącach od zgubienia i unieważnienia swojego starego dowodu osobistego, w końcu znalazłem czas, by pójść do fotografa i złożyć elektronicznie przez ePUAP wniosek o wyrobienie nowego dowodu osobistego.
Wniosek złożyłem i dostałem potwierdzenie, że mój wniosek został przyjęty i wyrabianie dowodu osobistego jest w realizacji.

I tutaj zaczynają się schody...
Jak nowy dowód będzie już gotowy do odbioru to jak mogę go odebrać jeżeli nie posiadam swojego starego dowodu osobistego, ani paszportu, ani prawa jazdy, a kwitek potwierdzający że zagubiłem swój stary dowód osobisty już ma ponad 2 miesiące (a z tego co czytałem to jest on ważny maksymalnie 2 miesiące)?
Jak inaczej będę mógł potwierdzić swoją tożsamość przy odbiorze nowego dowodu osobistego?

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

mors69 napisał:
A masz jakikolwiek dokument ze zdjęciem?

Ze zdjęciem to jedynie karta miesięczna na autobusy :P
Tam jest tylko zdjęcie i moje imię i nazwisko, żadnych więcej danych dotyczących mojej osoby :)

rozapcp napisał:
Ma zdjęcie w nowym dowodzie,który będzie odbierał.

Tylko, że oni raczej wymagają potwierdzenia też danych i wątpię, że na samo porównanie zdjęcia z nowego dowodu ze mną wydadzą mi ten dowód :(

rozapcp napisał:
Wydadzą. Tylko nie zwlekaj już dłużej.

Z czym zwlekać? Wniosek już wysłany i jak będzie do odbioru to od razu odbieram.
Poza tym myślicie, że odpis aktu urodzenia jest wystarczającym dokumentem na potwierdzenie swoich danych? (jeżeli go wgl znajdę, co raczej jest mało prawdopodobne).

Wniosek o wydanie dowodu składa się OSOBIŚCIE i podpisuje przy pracowniku. Myślałam, że tak zrobiłeś, a nie że wysłałeś poczta.

rozapcp napisał:
Wniosek o wydanie dowodu składa się OSOBIŚCIE i podpisuje przy pracowniku. Myślałam, że tak zrobiłeś, a nie że wysłałeś poczta.

Nie wysłałem pocztą, tylko złożyłem wniosek przez internet w portalu ePUAP po przez zweryfikowany profil.
Chyba wiesz co to jest? :)

Procedura bedzie wyglądała tak, jak w przypadku pierwszego dowodu osobistego. Po prostu zobaczy, czy jestes osobą na zdjęciu. Gdyby dowód był wymagany przy odbierze dowodu, to chyba byłoby to dość słabe.

mypetro napisał:
Procedura bedzie wyglądała tak, jak w przypadku pierwszego dowodu osobistego. Po prostu zobaczy, czy jestes osobą na zdjęciu. Gdyby dowód był wymagany przy odbierze dowodu, to chyba byłoby to dość słabe.

Jak odbierałem pierwszy dowód osobisty to pamiętam, że przy odbiorze musiałem mieć ten kwitek do odbioru dowodu i obecny dowód tożsamości (wtedy to była legitymacja szkolna :P), także samo spojrzenie czy ja to to ja na nowym dowodzie, raczej wtedy nie przechodziło, ale jeżeli tak mówisz, że teraz tak jest to trzymam Ciebie za słowo i wielki dzięki za pomoc ;)

Powrót