Odbiór dowodu osobistego w imieniu niepełnosprawnej mamy

• Autor wątku Autor wątku jaszek7777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaszek7777

Użytkownik
Odpowiedzi
70
Witam,

moja mama jest niepełnosprawna i nie wychodzi z domu. Kończy się jej ważność dowodu osobistego. Ponieważ mama ma konto w banku (z dostępem internetowym), złożyliśmy wniosek o nowy dokument za pomocą strony e-obywatel. Sam zrobiłem jej zdjęcie, złożyłem wniosek, uwierzytelnienie bankiem i gotowe. Wniosek przyjęty i wyznaczona data odbioru dokumentu.

Teraz pytanie - czy mama może mnie upoważnić do odbioru tego dokumentu w jej imieniu bez żadnych potwierdzeń notarialnych itp? Czy dokument dostarczy urzędnik? Jak to wygląda? We wniosku on-line nie było żadnego pola dotyczącego formy odbioru.

Z góry dziękuję za pomoc.

Czy ktoś musi weryfikować podpis, etc?

Pytam o to wszystko, ponieważ wszędzie znajduję tylko taką informację:

Odbioru dowodu złożonego osobie niepełnosprawnej w miejscu jej pobytu może dokonać pełnomocnik legitymujący się pełnomocnictwem szczególnym do dokonania jego odbioru.
I teraz pytanie, czy taki wniosek (złożony elektronicznie) jest traktowany jako wniosek złożony w miejscu pobytu wnioskodawczyni. Na logikę to tak. I jak teraz poświadczyć autentyczność podpisu, jeśli osoba nie może wyjść z domu.

Mam wrażenie, że gdy to wszystko pisano, nie było jeszcze możliwości złożenia wniosku 100% elektronicznie.

A może urzędnik może dostarczyć? Pogubiłem się z tym wszystkim :(

Z góry dzięki za pomoc

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Po odbiór dowodu osobistego udajesz się osobiście z wydrukowanym bądź napisanym odręcznie na kartce i podpisanym odręcznie przez mamę pełnomocnictwem, które upoważnia do odbioru jej dowodu osobistego. Jako syn nie musisz płacić opłaty skarbowej za okazanie pełnomocnictwa. Podpis odręczny nie wymaga weryfikacji.

Powrót