odbiór emerytury

• Autor wątku Autor wątku lucerna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lucerna

Użytkownik
Odpowiedzi
37
W związku z faktem, że mama -90 lat - nie jest w stanie samodzielnie funkcjonować zdecydowalyśmy wspólnie z siostrą przejąć nad nią opiekę. Z tego powodu mieszka obecnie w innym mieście - u siostry. Do momentu przebywania pod starym adresem listonoszka przynosiła mamie emeryturę do domu. Co w kolejności należy zalatwić aby siostra mogła tę emeyture teraz odbierać w swoim miejscu zamieszkania ? Zaznaczę, że te opiekę za kilka miesiecy ja przejmę., i bedzie kolejna zmiana miejsca zamieszkania.

Pani mama powinna zgłosić pisemnie w najbliższym oddziale lub elektronicznie (jeżeli to możliwe np. PUE ZUS) zmianę miejsca zamieszkania do organu wypłacającego świadczenie emerytalne. Dla ZUS to druk EZP.

Ja namawiałbym mamę by założyła konto w banku (nawet baz wychodzenia z domu) i tam przekazywana byłaby emerytura.

takim dosc powszechnym wyjsciem jest tzw pełnomicnictwo pocztowe czyli dokument na podstawie którego upoważnia się osoby trzecie do odbioru przekazów pocztowych w tym pobierania emerytury, w każdym razie moja Babcia tak zrobiła na 3 lata przed śmiercią.

Byrhtnoth napisał:
Pani mama powinna zgłosić pisemnie w najbliższym oddziale lub elektronicznie (jeżeli to możliwe np. PUE ZUS) zmianę miejsca zamieszkania do organu wypłacającego świadczenie emerytalne. Dla ZUS to druk EZP.
Warto pamiętać, że ZUS potrzebuje chwilę na przetworzenie tego, więc najlepiej złożyć taki druk tuż przed ostatnim odbiorem emerytury w danym miejscu zamieszkania, aby mieli czas zmienić i ustawić zlecenie wypłaty kolejnej już w nowym miejscu. Przy regularnych zmianach miejsca zamieszkania może to być trochę problematyczne - trzeba będzie regularnie składać druk zmiany miejsca dostarczenia emerytury (nie wiem, czy można wybrać przekaz poste restante - aby go wypłacać w dowolnej placówce pocztowej) - wtedy konto bankowe i bankomat lub pobliska placówka mogłyby być wygodniejsze (ale wymagają wyjścia z domu, chyba że będzie pełnomocnik który to załatwi).
jan.jakub napisał:
Ja namawiałbym mamę by założyła konto w banku (nawet baz wychodzenia z domu) i tam przekazywana byłaby emerytura.
Najlepiej założyć Podstawowy Rachunek Płatniczy w banku, który ma placówki blisko obu miejsc zamieszkania: https://www.gov.pl/web/finanse/dostep-konsumentow-do-bezplatnego-rachunku-podstawowego - ja taki założyłem dziadkom. Jest bezpłatny do prostych zastosowań, każdy bank musi go oferować i nie zmieni się taryfa opłat za podstawowe czynności, więc nie trzeba się nim za bardzo przejmować i pilnować. W razie potrzeby można też ustanowić pełnomocnika do rachunku, który np. otrzyma swoją kartę płatniczą (na swoje nazwisko), swój dostęp on-line do rachunku (mama nie musi mieć karty ani dostępu on-line jeśli nie będzie ich w stanie obsłużyć) i np. będzie opłacać mamie rachunki, wykonywać przelewy itp.

Ostatnia edycja:
Ja namawiałbym mamę by założyła konto w banku

Byrhtnoth , jan.jakub, przeczytaliście ze zrozumieniem informację podaną przez lucerna: "mama -90 lat - nie jest w stanie samodzielnie funkcjonować" ?

Ostatnia edycja:
Wanda67 napisał:
Byrhtnoth , jan.jakub, przeczytaliście ze zrozumieniem informację podaną przez lucerna: "mama -90 lat - nie jest w stanie samodzielnie funkcjonować" ?
Tak przeczytałem. Funkcjonować ma baaardzo szerokie zastosowanie. Może na tyle funkcjonuje umysłowo (niekoniecznie fizycznie) że przy kurierze podpisze dokument bankowy i do końca dni jej lub opiekunów problem emerytury zostanie rozwiązany. Karta bankomatowa wędruje razem z mamą (nie musi być spersonalizowana) tak samo dostęp internetowy do konta. Wszystko do dogadania pomiędzy opiekunami i oczywiście rodzicem.

Powrót