Odbiór towaru przez inną osobę - zabezpieczenie

• Autor wątku Autor wątku galci
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

galci

Użytkownik
Odpowiedzi
94
Witam, dokonuje transakcji na sporą kwotę, przedmiotem towaru jest rzecz X o wartości Y. Transakcja jest prowadzona przez allegro, sposób zapłaty raty, odbiór osobisty.

1. W jaki sposób mogę się zabezpieczyć, towar będzie odbierał kto inny niż kontrahent.
2. Osoba trzecia odbiera sprzęt, czy mogę żądać od kontrahenta np ksero dowodu osobistego?

1. Skutecznie? W zasadzie w żaden sposób. Ewentualnie nagranie/monitoring.
2. Mozesz żadać ale odbierający nie musi sie zgodzic. Ja bym sie nie zgodzil.

Czyli co w takim przypadku mogę zrobić żeby być pewnym że za tydzień gościu nie zażąda mi żeby owy przedmiot jednak wysłał?

A oświadczenie?

Ksero dowodu to chyba dosyć mocna sprawa - dane osobowe i tym podobne.

Rozumiem,
może to być oświadczenie przygotowane przeze mnie brzmiące np:

Oświadczam że zobowiązuje się do przekazania przedmiotu XYZ do pełnoprawnego właściciela o danych:
XYZ
ul. XYZ
podpis osoby trzeciej?

Poprawności prawnej oświadczenia czy rozwiązania nie mnie oceniać bo też nie mam odpowiednich kwalifikacji.

Z biznesowego punktu widzenia: stosowanie takiej formy ma zasadność.
Może warto też mieć zgodę kontrahenta, także wyrażoną na piśmie.

Problem polega na tym, że kontrahent jest w dość dużej odległości od osoby odbierającej żeby przekazali sobie takie oświadczenie

1. Tobie oświadczenie, że od kontrahenta, że ten zgadza się, że odbierze osoba X i ma świadomość wad tego rozwiązania.
2. Potem osoby X, że odebrała i że zobowiązuje się dostarczyć kontrahentowi.

Tylko tak jak mówię - ja to tak z biznesowego punku, a czy to dobre rozwiązanie i zabezpieczające etc. to nie gwarantuję.

A pytanie kolejne mi się nasuwa. Jeśli towar odbiera osoba postronna, to od kiedy mogę liczyć 14 dniowy okres wypowiedzenia. Czy coś takiego w tym przypadku obowiązuje?

przepraszam, odstąpienia.

Powrót