Odbiór twardego dowodu rejestracyjnego za osobę zmarłą

• Autor wątku Autor wątku sqark
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sqark

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Mam mały problem. Niedawno kupiłem motocykl, który z racji mojego wieku został zarejestrowany na mojego Tatę. Tato niestety zginą w wypadku awionetki na mazurach (pewnie ktoś o tym słyszał... było o tym w prasie i TV) 2 tygodnie po zakupie. Niedługo ważność miękkiego dowodu się skończy i nie wiem czy urząd wyda mi twardy dowód na osobę która już nie żyje. Jakie dokumenty muszę zabrać ze sobą do urzędu?? Czy w ogóle wydadzą mi ten dowód?? Brać Akt zgonu i tym podobne dokumenty?? Dodam, że jestem osobą niepełnoletnią (osiemnaste urodziny mam w styczniu 2009r.) Proszę o pomoc i pozdrawiam.

P.S nie wiem czy przypadkiem nie pomyliłem działów, jeśli tak to proszę administracje forum o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu.

Kto kupił motocykl? Tzn. kto był albo jest jego właścicielem?

Za motocykl ja płaciłem, lecz tato jest a w zasadzie był jego prawnym właścicielem (on był wpisany na umowę, i został na niego zarejestrowany jeszcze za jego życia)

Więc, wg mnie, najpierw trzeba przeprowadzić postępowanie spadkowe po ojcu (co najmniej w sprawie stwierdzenia nabycia spadku). Motor będzie mógł przerejestrować na siebie spadkobierca (bądź spadkobiercy) ojca po stwierdzeniu przez Sąd że to oni dziedziczą.

A tego twardego dowodu nie będzie się dało odebrać w żaden sposób?? Żeby do czasu sprawy spadkowej, motocykl był legalnie zarejestrowany na ojca (czyt.miał ważny dowód rejestracyjny, bo "miękki" dowód jest ważny tylko do 18.10.2008r.). Bo w przyszłym roku, czyli jak już będę pełnoletni, oi tak zarejestruje motocykl na siebie.

Powrót