odbywający kare na Ukrainie

• Autor wątku Autor wątku karoline
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karoline

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Pisze tu po raz pierwszy i jesli cos jest nie tak to prosze o upomnienie.
Mam problem i nie wiem,gdzie moge sie zgłosic po pomoc

Moj narzeczony odsiaduje wyrok 5.5lat pozbawienia wolnosci, na Ukrainie. Przebywa juz tak 1.5 roku. Obecnie staramy sie o jego przeniesienie do Polski na mocy konwencji strasburskiej. Na razie minely 2 miesiace i wszystko jest w fazie poczatkowej. Moj problem polega na tym, iz nie wiem,czy w momencie przeniesienia go na teren Polski, nie zostanie mu odwieszony wyrok, za przestepstwo, ktore popełnił w naszym kraju kilka lat temu. Do konca proby zostało mu pol roku, a zostal ukarany za przestepstwo innego rodzaju niz to na Ukrainie. Boje sie,ze w momencie przeniesienia go do Polski odwiesza mu wyrok,co w rezultacie doprowadzi do znacznie dluzszego pobytu w wiezieniu, niz jakby zostal na Ukrainie i tam czekal na warunkowe zwolnienie po 1/2 kary. Bardzo prosze o odpoweidz na to pytanie. I z gory dziekuje za info.

Tego czy Pani narzeczonemu zostanie odwieszony wyrok, nie jest w stanie nikt przewidzieć.
Skoro narzeczony nie popełnił przestępstwa podobnego, to odwieszenie kary może nastąpić fakultatywnie to jest może, ale nie musi.
To czy on przebywa w więzieniu na Ukrainie czy też w Polsce, jest jakby trzeciorzędną sprawą dla odwieszenia wyroku, gdyż jeżeli Sąd w Polsce uzyska (lub też uzyskał) informację o tym że Pani narzeczony przebywa w więzieniu, to karę może mu odwiesić bez względu czy będzie siedział tam czy tu. Jeżeli więc kara zostałaby mu odwieszona kiedy będzie na Ukrainie, to po zakończeniu odbywania tamtej kary zostałby po prostu przekazany polskiej stronie.

Jestem w podobnej sytuacji co Pani. Narzeczony dostał 2,5 roku do odsiadki na Ukrainie za pobicie policjanta .Wyrok zapadl wczoraj.Jestem zalamana .co prawda bedziemy się odwoływac ale ciekawa jestem czy sąd II instancji moze pogorszyc sytuacje poprzez podwyższenie kary!adwokat twierdzi ze 2,5 roku to i tak nie jest zle gdyż ustawa przewiduje od 5 miesiecy do 5 lat za to wykroczenie...

Powrót