Odcięcie dostępu od drogi publicznej na zabudowanej nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku iwon@
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwon@

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Może ktoś będzie mógł udzielić mi informacji, czy gmina może zmienić przeznaczenie działki oznaczonej kiedyś w rejestrze gruntów jako dr na działkę budowlaną bp , odcinając w ten sposób zabudowaną już nieruchomość od drogi publicznej? Czy to jest zgodne z prawem? Zaznaczam, że był to jedyny możliwy dostęp do drogi.

Zamieszczam mapkę poglądową sytuacji. Dom został wybudowany w 1996 r na działce 47/4. Działka ta miała wówczas dostęp do drogi publicznej z dwóch stron poprzez działkę 47/3 oznaczoną w ewidencji gruntów jako dr, będącą własnością gminy. Na działce tej został przez gminę wybudowany zjazd na ulicę, którym wjeżdżałam do garażu ( wjazd do niego jest usytuowany po północno-wschodniej stronie działki). Wczoraj z przerażeniem się dowiedziałam, że działka ta została przekształcona w budowlaną, podzielona i część została dołączona do sąsiedniej działki i sprzedana. Nikt mnie o niczym nie powiadamiał. Domyślam się, że na pozostałej części gmina da mi służebność drogi. Jednak na sprzedanej części znajduje się zjazd na ulicę, z którego korzystałam. Czy muszę ponosić koszty budowy nowego zjazdu z drogi służebnej? Czy w obecnej sytuacji gmina może żądać ode mnie opłaty za służebność drogi? Bardzo proszę o jakąś poradę, bo jestem zielona w tych sprawach i załamana

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
nie ma możliwości - zgodnie z ustawą o gospodarce nieruchomościami - odcięcia działki od drogi publicznej. ***Regulamin §10***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót