Odciski palców w dowodach osobistych. Rozporządzenie UE

• Autor wątku Autor wątku noava
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

noava

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Chodzi mi o rozporządzenie UE, które wymaga by w nowych dowodach osobistych biometrycznych były w czipie zakodowane odciski linii papilarnych palców właściciela. Nowe dowody osobiste mają wejść za 2 lata.

Czy te odciski będą pobierane od obywateli pod przymusem czy nieobowiązkowo?
Ja sobie nie wyobrażam, żeby ktoś pobierał ode mnie tak prywatne dane. Nie jestem przestępca.

noava napisał:
Ja sobie nie wyobrażam, żeby ktoś pobierał ode mnie tak prywatne dane. Nie jestem przestępca.
Nie masz paszportu?
Jeżeli przepisy wejdą, to będzie to obowiązek. Nikt cię siłą nie zmusi do posiadania dowodu osobistego, ale za uchylanie się od jego posiadania grozi grzywna, a w ostateczności areszt.

Ripper napisał:
Nie masz paszportu?.
Nie mam paszportu bo w strefie UE jest niepotrzebny.
Ripper napisał:
Jeżeli przepisy wejdą, to będzie to obowiązek. Nikt cię siłą nie zmusi do posiadania dowodu osobistego, ale za uchylanie się od jego posiadania grozi grzywna, a w ostateczności areszt.
No to chyba najwyższy czas zaopatrzyć się w broń i myśleć o powstaniu chłopskim. Co będzie następne? DNA, skan siatkówki, czipowanie? Sprowadzają człowieka do roli zwierzęcia. Rozumiem dobrowolność, ale obowiązek to przeginanie pały i naruszanie moich praw.

To samo mógłbyś powiedzieć o konieczności posiadania zdjęcia w dowodzie tożsamości.
A każdy, kto chciałby mieć twoje DNA, od dawna je ma.

noava napisał:
... skan siatkówki, czipowanie? ...
Może już Ci zrobili w tracie wykonywania zdjęcia do do i obowiązkowych szczepień. :help:

Powrót