Odczynniki chemiczne czy mogę sprzedać?

• Autor wątku Autor wątku mareknoda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mareknoda

Zbanowany
Odpowiedzi
324
Witam,

Znalazłem w piwnicy kilka butelek chloroformu, czy mogę je sprzedać młodemu chemikowi ?:D, czy jest to legalne?, czy to utylizacji.

Działa drażniąco na skórę i oczy, szkodliwy przy wchłanianiu przez drogi oddechowe i po połknięciu; w przypadku długotrwałego narażenia lub wysokiego stężenia stwarza poważne zagrożenia dla zdrowia. Może nastąpić nagła śmierć wskutek zaburzeń rytmu serca i zatrzymania akcji serca lub zatrzymania oddechu. Działa depresyjnie na ośrodkowy układ nerwowy (włącznie z wystąpieniem trwałych zmian), wywołuje poczucie senności, nudności, zmniejsza sprawność umysłową, powoduje utratę przytomności. Uszkadza wątrobę i nerki (copy paste, prawa autorskie pl.wikipedia.org) nie sądze by ktoś pozwoił ci handlować takimi substancjami, zwłaszcza ze nie masz pewnie pojecia czy nie doszło juz do wewnętrznych reakcji chemicznych w roztworach

mareknoda napisał:
Witam,

Znalazłem w piwnicy kilka butelek chloroformu, czy mogę je sprzedać młodemu chemikowi ?:D, czy jest to legalne?, czy to utylizacji.

Byłoby to bardzo ryzykowne sprzedawać komukolwiek, tym bardziej że nie wiadomo co tak naprawdę ten młody "chemik" zamierza z tym zrobić, do czego przeznaczyć ...

Powrót