Odczyt sygnału dzwonków, pilotów, nadajników w sklepie.

• Autor wątku Autor wątku Bartek.Mork
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartek.Mork

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, zwracam się do was z zapytaniem w związku z dzisiejszą nie do końca przyjemną sytuacją z kierownikiem sklepu z elektroniką.

Poszedłem do sklepu żeby kupić nowy dzwonek dla swojej matki, ma już 68 lat, słabo słyszy i potrzebuje dobrego dzwonka. Mój brat zamontował jej głośny, zdalny dzwonek, niestety jakiś dzieciak odczytał sygnał nadawczy z nadajnika który wywołuje pracę samego dzwonka. Bawił się urządzeniem SDR z małym laptopkiem wokół bloku. Nie było problemów póki nie zaczął dzwonić tym dzwonkiem mamie w nocy, sprawa najpierw do rodziców, brak reakcji, oni nawet nie wiedzieli, że pendrive z antenką to tak naprawdę transreciever radiowy. Potem poszedłem z bratem na policję, nie dość, że dostaliśmy tekstem, że mama sama ma przydrałować na komisariat, to musimy mieć jeszcze dowody bo samo zgłoszenie tego typu nie wystarczy a i szkodliwość jest znikoma.

Dzisiaj poszedłem do sklepu z moim SDR na wypasie, zapytałem grzecznie czy mogę sprawdzić jak działają dzwonki na wystawie. Nie ma problemu! No to odczytałem kilka sygnałów, jedne były stałe, bez klucza czy sn pilota a inne były nieco fajniejsze, ale żaden nie miał rolling code żeby taki gówniarz za wiele się nie pobawił bez dostępu do firmware nadajnika. Przyszła kierowniczka i zapytała mnie co robię, wyjaśniłem sytuację i powiedziałem, że szukam bezpiecznego dzwonka dla mamy. Spojrzała na mnie jak na debila i powiedziała, że to co robię jest niezgodne z przepisami i dzwoni po policję, odparłem grzecznie, że proszę, nie mam nic do ukrycia. Po chwili przyszedł ochroniarz i kazał mi wypier**** ze sklepu bo mnie wyniesie, wziąłem plecak i wyszedłem.

Moje pytanie brzmi tak, czy niezgodnym z prawem jest odczyt sygnałów dzwonków na wystawie?

Są własnością sklepu, ale nie są zamontowane, nie są używane w czyimś domu, czy za odczyt sygnału może mi cokolwiek grozić w takiej sytuacji?

Znajomy serwisant powiedział mi, że problem mógłbym mieć tak naprawdę jedyne przy nadawaniu sygnału bo to rygorystycznie reguluje już prawo telekomunikacyjne, choć nawet jeśli nadałbym sygnał to sdr jest wtedy urządzeniem nadawczym a dzwonek odbiera, pętla się zamyka i rzekomo jest w porządku. Natomiast jeśli dzwonki używają kodowania Princeton 24bit 433.92Mhz a ja je odczytuję to jest już dekodowanie informacji, nie wiem czy nie kwalifikuje się to pod dostęp do informacji elektronicznej osoby nieuprawnionej.

Mogłeś oszczędzić tej nieco przydługiej i całkowicie nieinteresującej histori. Nie ma nic nielegalnego w tym co robiłeś.

Powrót