Odczytanie testamentu - kto musi być.

• Autor wątku Autor wątku karakoram23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karakoram23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Szykujemy się do odczytania testamentu. W testamencie jest 2 wnuków, 1 córka i dzieci po zmarłym synie. Był jeszcze 1 syn ale on nie jest wpisany w testament i nic nie chciał od ojca (za komuny dostał od niego dom i działkę). Czy przy odczytaniu i zatwierdzeniu testamentu musi być ON jak go nie ma wymienionego w testamencie? Nie będzie też występował o zachowek. Po prostu nie widzi po co miał by jechać do notariusza... o tym, że dostał za komuny dom i działkę wiedzą wszyscy w rodzinie.

Druga sprawa:
Córka zmarłego jest chora i dalsze wyjazdy dla niej są męczące, dodatkowo nie jest jakoś w "dobrych" stosunkach z resztą rodziny i nie bardzo chce się nawet z nimi widzieć (nie wnikam). Czy jest możliwość aby np. Notariale wskazała jakąś osobę która w jej imieniu mogła by uczestniczyć w otwarciu testamentu i dalszych działania dookoła tego??

Ostatnia edycja:
Przy otwarciu i ogłoszeniu testamentu wystarczy że będzie jedna osoba obecna i posiada odpis skrócony aktu zgonu spadkodawcy.

Jeżeli nie jest to testament sporządzony w formie aktu notarialnego to przed ogłoszeniem testamentu przez notariusza radzę aby notariuszowi zlecić wykonanie kserokopii testamentu i poświadczenie jej za zgodność z oryginałem ponieważ oryginał testamentu pozostanie w kasie pancernej u notariusza.

karakoram23 napisał:
Córka zmarłego jest chora
Do sprawy spadkowej w sądzie może ustanowić pełnomocnika zawodowego albo swojego męża, brata, siostrę, swoje dziecko lub wnuka.

Ostatnia edycja:
Paulie Gualtieri napisał:
Przy otwarciu i ogłoszeniu testamentu wystarczy że będzie jedna osoba obecna i posiada odpis skrócony aktu zgonu spadkodawcy.

Jeżeli nie jest to testament sporządzony w formie aktu notarialnego to przed ogłoszeniem testamentu przez notariusza radzę aby notariuszowi zlecić wykonanie kserokopii testamentu i poświadczenie jej za zgodność z oryginałem ponieważ oryginał testamentu pozostanie w kasie pancernej u notariusza.

Do sprawy spadkowej w sądzie może ustanowić pełnomocnika zawodowego albo swojego męża, brata, siostrę, swoje dziecko lub wnuka.

Akurat testament był spisywany notarialnie przez dziadka. Wszyscy spadkobiercy mają kopie testamentu u siebie. Choć to mało ważne to jako wykonawca testamentu jestem JA wskazany. Czy mogę SAM bez obecności reszty osób otworzyć testament notarialnie jeśli osoby wymienione mają kopię testamentu czy muszą być wszyscy przy otwarciu??

Tylko osoba która składała dokumenty musi być obecna. Pozostałe osoby nie.

Dzięki za odpowiedź. Temat można zamknąć :)

Powrót