oddalenie alimentów

• Autor wątku Autor wątku klaudia154
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klaudia154

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Dzień dobry
Niedawno złożyłam pozew o alimenty od ojca. Ojciec nie płacił na mnie od 1 lipca, zdecydowałam się dopiero na początku października złożyć pozew do sądu. Oczywiście w pozwie zawarłam że wnoszę o zapłatę alimentów od 1 lipca oraz o zabezpieczenie na czas trwania rozprawy.
Dostałam postanowienie z sądu o udzieleniu zabezpieczenia na czas trwania postepowania w kwocie X. W tym dokumencie jest również zawarte że "wniosek o udzielenie zabezpieczenia w pozostałym okresie został oddalony. Jednakże podkreślenia wymaga fakt, że niniejsze orzeczenie ma charakter tymczasowy a ostatecze ustalenie wysokości alimentów nastąpi po przeprowadzeniu wszystkich dowodów w sprawie, a zwłaszcza po ustaleniu aktualnej sytuacji rodzinnej i majątkowej pozwanego." Nie rozumiem, co to znaczy ? Mam rozumieć, że nie mam szans na alimenty za okres wsteczny, czy że dopiero na rozprawie bedzie ustalane czy takowe alimenty mi się należą? Powinnam się do tego postanowienia jakoś ustosunkować aby uzyskać alimenty za te 3 miesiące wstecz czy spokojnie czekać na rozprawe ?

Powrót