Oddalenie do Sądu Okręgowego

• Autor wątku Autor wątku dorotalat39@interia.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorotalat39@interia.

Moim problemem jest sędzina, która zawiesiła sprawę o nabycie i dział spadku ponieważ chciała umowę jak nastąpił podział lecz my spadkobiercy nie podzieliliśmy się gdyż nie ma porozumienia w tej sprawie.
Złożone zostało odwołanie lecz sędzina nie chce zmienić postanowienia i odesłała sprawę do Sądu Okręgowego.
Nie zrobiła nawet sprawy o nabycie spadku (a wniosek opiewał o nabycie i dział spadku )czy sędzinę można zmienić i ile to kosztuje

Nie sędzina, tylko sędzia. Po drugie - podaj podstawę prawną zawieszenia, tzn. na podstawie jakiego paragrafu sąd zawiesił postępowanie.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Sędzina bo kobieta 🙂
Zawieszone na podstawie art.177par1pkt6kpc
w zw. z art.13par2kpc

Przeczytaj art 177 kpc i zastosuj sie do niego.

Czytałam i nie rozumiem
Tam jest mowa o adresach lub innym zarządzeniu
Adresy we wniosku były podane a inne zarządzenie
jakie ? czego dotyczy ?

Wskazałaś adresy, sąd wysłał korespondencję i wróciło awizo. Więc sąd nie ma pewności, że dana osoba zamieszkuje pod wskazanym adresem. A nie wzywał Coś przypadkiem sąd do podania prawidłowego adresu, lub nie zobowiązywał do doręczenia korespondencji przez komornika?

Czyli odwolanie do sadu okregowego/ skarga na sedziego lub jego zmiana nic nie da.

Nalezy przeczytac i zrozumiec a potem wykonac.

Mam pełnomocnika, nie mogę wciąż podejrzewać że coś przedemną zataja
Z jego słów wynika że to Sąd-Sędzia odesłał sprawę do Okręgowego
Faktem jest jednak co opisałam na wstępie, że nawet nie przeprowadzono sprawy o nabycie spadku a chce Sąd umowę o podziale
Gdyby spadkobiercy byli zgodni co do podziału majątku to poszłabym do Notariusza nie do Sądu
Więc moim zdaniem sędzia nie wykonała należycie swego obowiązku

Z tego co czytam wynika, że w ogóle nie orientujesz się w procedurze cywilnej, nie do końca wiesz, co się w sprawie dzieje, ale wiesz na pewno, że sędzia popełniła błąd. Wiadomo tylko z twoich wypowiedzi, że sąd zawiesił postępowanie na wskazanej podstawie. Przepis ten mówi nie tylko o adresach:

"jeżeli na skutek braku lub wskazania złego adresu powoda albo niewskazania przez powoda w wyznaczonym terminie adresu pozwanego lub danych pozwalających sądowi na ustalenie numerów, o których mowa w art. 2081, lub niewykonania przez powoda innych zarządzeń nie można nadać sprawie dalszego biegu."

Być może dla rozpoznania sprawy był niezbędny jakiś dokument, którego Twój pełnomocnik nie dostarczył? Tego możemy się tylko domyślać. Trzeba było zapłacić 100 zł i wnieść o sporządzenie uzasadnienia, to byś się dowiedziała, o co chodzi. Założę się, że nawet w czytelni nie przeczytałaś akt i nie znasz wszystkich dokumentów, które są w aktach, np pisma że zobowiązaniami kierowanymi do twojego pełnomocnika. Być może sąd uznał, że do rozpoznania sprawy jakaś umowa jest niezbędna?

Z własnego kilkunastoletniego doświadczenia z pracy w wymiarze sprawiedliwości wiem, że najwięcej do powiedzenia mają ci, którzy nie mają zielonego pojęcia o funkcjonowaniu sądów cywilnych ani żadnej, choć elementarnej wiedzy na temat kpc. Nie wspomnę już o szkolnych błędach adwokatów i radców prawnych...

Nie przeczę nie znam się na kodeksie ani na paragrafach dlatego wzięłam pełnomocnika i gdy sprawa została zawieszona pełnomocnik wystąpił do sądu o przesłanie uzasadnienia
Od niego dowiedziałam się to co opisałam w postach
W takim razie odpowiedz mi jak mam zdobyć dokument o nabyciu spadku
Znajomi tłumaczyli mi że najpierw jest sprawa o nabycie spadku potem o dział spadku a tu ani jednego ani drugiego nie mogę załatwić już od czerwca gdy wniosek wpłynął do sądu.

Ostatnia edycja:
Zdobędziesz go bardzo prosto - dostarcz do sądu dokument, który jest niezbędny do podjęcia zawieszonego postępowania. My na forum nie znamy sprawy i nie wiemy, jakich dokumentów sąd oczekuje i czy faktycznie są one niezbędne. Ewentualnie poczekajcie na orzeczenie sądu okręgowego

We wniosku opisałam proponowany podział jak ja widzę to rozwiązanie ale między spadkobiercami czyli dziećmi męża z pierwszego małżeństwa nie ma na to zgody więc umowy o podział nie mogę do sądu dostarczyć. A tego chce sąd jak mówi mój pełnomocnik

Powrót