Y
yogi123
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 1 216
Mam taką sprawę. Pozew i nakaz w EPU, dłużnik dowiedział się o sprawie jak komornik zajął mu konto i ściągnął csłą należność. Dłużnik wniósł sprzeciw (mieszka gdzie indziej niż wskazał powód). Sąd po paru miesiącach przekazał sprawę do sądu właściwego, ten po roku oddalił pozew. Oczywistym jest, że to co dostał powód na podstawie nieistniejącego obecnie nakazu zapłaty powinien oddać pozwanemu. A co z opłatą egzekucyjną? Postanowienia komornika nie były skarżone (bo wówczas jeszcze istniał nakaz z klauzulą).
Z tego co wyczytałem tutaj wniosek na podstawie art. 49 ust. 2a mija się z celem, bo komornik naliczył opłatę na podstawie ust. 1 a nie ust. 2. Prawda to?
Pozostaje jedynie pozew przeciwko wierzycielowi o zwrot na podstawie art. 415 k.c. (brak wskazania prawidłowego adresu co doprowadziło do powstania kosztów)?
Z tego co wyczytałem tutaj wniosek na podstawie art. 49 ust. 2a mija się z celem, bo komornik naliczył opłatę na podstawie ust. 1 a nie ust. 2. Prawda to?
Pozostaje jedynie pozew przeciwko wierzycielowi o zwrot na podstawie art. 415 k.c. (brak wskazania prawidłowego adresu co doprowadziło do powstania kosztów)?