Oddalenie pozwu a zwrot opłaty egzekucyjnej

• Autor wątku Autor wątku yogi123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yogi123

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 216
Mam taką sprawę. Pozew i nakaz w EPU, dłużnik dowiedział się o sprawie jak komornik zajął mu konto i ściągnął csłą należność. Dłużnik wniósł sprzeciw (mieszka gdzie indziej niż wskazał powód). Sąd po paru miesiącach przekazał sprawę do sądu właściwego, ten po roku oddalił pozew. Oczywistym jest, że to co dostał powód na podstawie nieistniejącego obecnie nakazu zapłaty powinien oddać pozwanemu. A co z opłatą egzekucyjną? Postanowienia komornika nie były skarżone (bo wówczas jeszcze istniał nakaz z klauzulą).

Z tego co wyczytałem tutaj wniosek na podstawie art. 49 ust. 2a mija się z celem, bo komornik naliczył opłatę na podstawie ust. 1 a nie ust. 2. Prawda to?

Pozostaje jedynie pozew przeciwko wierzycielowi o zwrot na podstawie art. 415 k.c. (brak wskazania prawidłowego adresu co doprowadziło do powstania kosztów)?

Dokładnie tak. Skoro komornik zdążył całą kwotę wyegzekwować i przekazać wierzycielowi oraz wydać postanowienie o kosztach z art. 49 ust. 1 przed utratą mocy przez nakaz zapłaty to teraz tylko powództwo przeciwko wierzycielowi.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

A wierzyciel się nie wymiga, wskazując na brak winy z uwagi na działanie na podstawie legitnego tytułu wykonawczego?

Powrót