Oddalenie wniosku o zwolnienie od kosztów Sądowych

• Autor wątku Autor wątku Marcin_74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin_74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam Szanowne Grono

Mam pytanie a jednocześnie prośbę o pomoc . Jestem osobą niepełnosprawną , która ma wniesione 6 pozwów o zapłatę przeciwko Ubezpieczycielowi odpowiedzialnemu za szkodę . W każdej z tych spraw , zostałem zwolniony od kosztów Sądowych przez Sądy Rejonowe jak i Okręg. Złożyłem pozew o zapłatę , przeciwko nieuczciwemu przedsiębiorcy , który jest mi winien pieniądze . Złożyłem wniosek o zwolnienie od kosztów sądowych i sąd oddalił mój wniosek .
Czy jest jakiś przepis na który mogę się powołać, składając skargę na odmowę zwolnienia mnie z kosztów . Czy decyzje innych Sądów w przedmiocie zwolnienia mnie w podobnych sprawach ( o zapłatę ) powinien być wiążący dla Sądu , który oddalił mój wniosek , czy nie ma to znaczenia
Proszę o pomoc

Sąd każdy wniosek bada indywidualnie, nie ma obowiązku zwolnienia z kosztów powoda.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

sąd oddalił mój wniosek

Rozumiem, że Twój wniosek o zwolnienie od ponoszenia kosztów sądowych zawierał także wymagane oświadczenie obejmujące szczegółowe dane o stanie rodzinnym, majątku, dochodach i źródłach utrzymania na formularzu potwierdzone dowodami np. PIT za rok ubiegły.

Na postanowienie odmawiające zwolnienia od kosztów sądowych przysługuje Ci zażalenie (art. 394 § 1 pkt 2 Kpc). Termin do wniesienia zażalenia wynosi tydzień od dnia doręczenia postanowienia z uzasadnieniem, w tym także w przypadku, gdy doręczenie to nastąpiło z urzędu. Jeżeli przy wydaniu postanowienia sąd odstąpił od jego uzasadnienia, termin liczy się od dnia ogłoszenia postanowienia, a jeżeli podlegało ono doręczeniu - od dnia jego doręczenia (art. 394 § 2 Kpc).

Wszystkie kwity wysłałem do wniosku , Sąd wezwał mnie do uzupełnienia braków formalnych , dodatkowe pytania + Pit etc. , załączyłem , wysłałem i stwierdził skoro rodzina mi pomaga i mam pieniądze na leczenie i rehabilitacje , to rodzina może mi pomóc w zebraniu bagatela 10 000 zł na opłatę :o

w przedmiocie wniosku powoda o zwolnienie od kosztów sądowych

postanawia
oddalić wniosek.
Starszy referendarz sądowy
Agnieszka Walczak

Uzasadnienia
Powód Marcin składając pozew w niniejszej sprawie wniósł jednocześnie
o zwolnienie go od kosztów sądowych. Do powyższego wniosku dołączył oświadczenie
o stanie rodzinnym, majątku, dochodach i źródłach utrzymania.
Referendarz sądowy ustalił i zważył co następuje.
Z akt sprawy wynika, że powód prowadzi wspólne gospodarstwo domowe z żoną
i dwojgiem dzieci, jego roczny dochód z tytułu renty inwalidzkiej i zasiłku pielęgnacyjnego wynosi 17.205 złotych, żona powoda nie osiąga żadnego dochodu, comiesięczne wydatki powoda wynoszą 9.420 złotych, powód i jego rodzina korzystają z pomocy finansowej rodziców.
Stosownie do treści art. 102 ust. 1 ustawy z dnia 28 lipca 2005 roku o kosztach sądowych w sprawach cywilnych zwolnienia od kosztów sądowych może się domagać osoba fizyczna, jeżeli złoży oświadczenie, z którego wynika, że nie jest w stanie ich ponieść bez uszczerbku utrzymania koniecznego dla siebie i rodziny.
W pierwszej kolejności zaznaczyć należy, że instytucja zwolnienia od kosztów sądowych ma szczególny charakter i jest instrumentem gwarantującym dostęp do sądu osobom, które obiektywnie nie są w stanie ponieść tych kosztów z uwagi na ich sytuację materialną. Podstawą dla oceny sytuacji materialnej wnioskodawcy Marcina ...... jest złożone przez niego oświadczenie, w którym, zgodnie z art. 102 ust. 2 cytowanej powyżej ustawy, znalazły się szczegółowe dane o stanie rodzinnym, majątku, dochodach i źródłach utrzymania. Rzeczą zatem Marcina - ubiegającego się o zwolnienie od kosztów sądowych jest wiarygodne i rzetelne, a przez to przekonujące wykazanie, iż kosztów sądowych nie jest on w stanie ponieść bez uszczerbku w koniecznym utrzymaniu siebie
i rodziny.
Podkreślić należy, iż zwolnienie od kosztów sądowych jest instytucją wyjątkową, która powinna znaleźć zastosowanie jedynie wobec osób ubogich, w szczególnie uzasadnionych wypadkach, gdy z uwagi na niemożność prowadzenia działalności zarobkowej oraz brak jakiegokolwiek majątku strony nie są w stanie ponieść kosztów sądowych bez uszczerbku dla utrzymania koniecznego siebie i rodziny. Ubiegający się o taką pomoc winien więc w każdym wypadku poczynić starania w zakresie oszczędności we własnych wydatkach, do granic zabezpieczenia koniecznych kosztów utrzymania siebie i rodziny. Jednocześnie wskazać należy, że w orzecznictwie ugruntowany jest pogląd, iż jeżeli konieczność poniesienia przez stronę kosztów sądowych była wcześniej przewidywana, niezbędne jest, w miarę istniejących możliwości, gromadzenie środków finansowych koniecznych na pokrycie przewidywanych kosztów sądowych (zob. uzasadnienie postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 31 marca 1987 roku, I CZ 26/87, OSNCP 1988/7-8/103).
Przenosząc powyższe rozważania na grunt niniejszej sprawy uznać należało, że wniosek nie jest zasadny. Złożone przez powoda oświadczenie o stanie rodzinnym, majątku, dochodach i źródłach utrzymania jest niewiarygodne. Miesięczne wydatki powoda znacznie bowiem przewyższają dochody a powód nie wykazał źródła ich pokrycia. Jeśli zaś przyjąć, że są one pokrywane przez rodziców powoda i jego żony oznacza to, że powód i jego rodzina są faktycznie na ich utrzymaniu a zatem mogą oni pomóc powodowi również w poniesieniu kosztów sądowych związanych z prowadzeniem niniejszej sprawy. Ponadto powód nie wskazał wysokości zasiłku pobieranego przez jego żonę.
Powyższe okoliczności uniemożliwiają rzetelną oceną sytuacji finansowej powoda.

Mając na uwadze powyższe orzeczono jak w sentencji na podstawie art. 102 ust. 1 ustawy z dnia 28 lipca 2005 roku o kosztach sądowych w sprawach cywilnych.

Starszy referendarz sądowy

uniemożliwiają rzetelną oceną sytuacji finansowej powoda

W formularzu oświadczenia obejmującego szczegółowe dane o stanie rodzinnym, majątku, dochodach i źródłach utrzymania musiałeś nie wpisać dochodów i źródeł utrzymania osób, które mieszkają z Tobą ( np. żona, dzieci). Stąd odmowna decyzja sądu.

Wcale nie dziwię się, że Sąd odrzucił wniosek, skoro jego treść była niespójna.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Jeżeli miesięczny dochód twojej rodziny (ty, żona i dzieci) wynosi 1.400 złotych z tytułu renty, natomiast miesięczne wydatki wynoszą ok 9.000 złotych, to na dzień dobry wniosek jest do uwalenia, bo jest niewiarygodny

Wysłane z mojego motorola edge 30 neo przy użyciu Tapatalka

Powrót