Oddalona Apelacja w sądzie II instancji co robić?

• Autor wątku Autor wątku lapinski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lapinski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Czy po oddaleniu apelacji na posiedzeniu niejawnym można jeszcze ją ruszyć?
Czy można składać o wznowienie postępowania czy pozostaje tylko skarga kasacyjna?
Co można jeszcze zrobić?
Padłem ofiarą i chcą na silę zamknąć sprawę blokując mi procesy do obrony.

Skarga kasacyjna jest to wyjątkowy środek odwoławczy kierowany do Sądu Najwyższego. W Postanowieniu z dnia 10 kwietnia 2008 r. w sprawie o sygn. akt III UK 6/8 SN wyjaśnił: „(…) że jako sąd kasacyjny nie jest sądem powszechnym zwykłej, trzeciej instancji, a skarga kasacyjna (…) nie jest środkiem zaskarżenia przysługującym od każdego rozstrzygnięcia sądu drugiej instancji kończącego postępowanie (…)".

Czy zatem od Twojego orzeczenia przysługuje skarga kasacyjna? Sąd II instancji takiej informacji powinien udzielić na rozprawie.

Wanda67 napisał:
Skarga kasacyjna jest to wyjątkowy środek odwoławczy kierowany do Sądu Najwyższego. W Postanowieniu z dnia 10 kwietnia 2008 r. w sprawie o sygn. akt III UK 6/8 SN wyjaśnił: „(…) że jako sąd kasacyjny nie jest sądem powszechnym zwykłej, trzeciej instancji, a skarga kasacyjna (…) nie jest środkiem zaskarżenia przysługującym od każdego rozstrzygnięcia sądu drugiej instancji kończącego postępowanie (…)".

Czy zatem od Twojego orzeczenia przysługuje skarga kasacyjna? Sąd II instancji takiej informacji powinien udzielić na rozprawie.

Takowych nie udzielił bo sprawa odbyła się jak napisałem wyżej na posiedzeniu niejawnym

Nie od wszystkich orzeczeń sądu drugiej instancji przysługuje skarga kasacyjna.

Z art. 398(2) K.p.c. skardze kasacyjnej nie podlegają m.in. :

1) sprawy o prawa majątkowe, w których wartość przedmiotu zaskarżenia jest niższa niż pięćdziesiąt tysięcy złotych oraz sprawy z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych – niższa niż dziesięć tysięcy złotych,
2) sprawy o rozwód, o separację, o alimenty, o czynsz najmu lub dzierżawy oraz o naruszenie posiadania.

Powrót