Oddanie butów do reklamacji - przygotowanie

• Autor wątku Autor wątku Armind1337
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Armind1337

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam.
Kupiłem buty ~w lipcu ubiegłego roku (~5 miesięcy temu) ze sklepu allegro (osoba miała własną działalność, handlowała butami itp, dostałem fakturę za zakup). Buty z serii air max, użytkowane niemalże codziennie, do szkoły - kawałek drogi mam, użytkowanie w szkole (w tych butach nie grałem w piłkę - było mi ich szkoda :confused:, pierwszy zakup butów za własne pieniądze to człowiek stara się je szanować). Niedawno pękła mi skóra na łączeniu butów z cholewką, typowe rozdarcie długości ~3cm. Buty na rozmiar były dobre, odpowiednio konserwowane.

Czy mogę (a raczej gdzie powinienem zacząć) składać reklamację - do sklepu z allegro, czy od razu do firmy która produkuje buty? Czy rzecznik praw konsumenta może mi jakoś pomóc? Czy rzeczoznawca w takiej sprawie jest konieczny (+ ile taka usługa kosztuje)? Co w reklamacji ważnego powinienem uwzględnić?

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi :smile:

Armind1337 napisał:
Czy mogę (a raczej gdzie powinienem zacząć) składać reklamację - do sklepu z allegro, czy od razu do firmy która produkuje buty?
Jeśli buty są objęte gwarancją producenta...
Jeśli nie - możesz reklamować u sprzedawcy z tytułu ustawowej niezgodności towaru z umową. W Twoim przypadku na podstawie starej ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej.

Armind1337 napisał:
Czy rzecznik praw konsumenta może mi jakoś pomóc?
Może, ale na ten moment nie ma takiej potrzeby.

Armind1337 napisał:
Czy rzeczoznawca w takiej sprawie jest konieczny (+ ile taka usługa kosztuje)?
Nie jest konieczny, ale jego opinia może być dodatkowym argumentem. Koszt to kilkadziesiąt złotych, zazwyczaj poniżej 50.

Poszperałem w starych wiadomościach, i znalazłem numer tel do sklepu. Jego (a raczej jej) sklep z allegro został zawieszony 2 miesiące temu. Mam e-mail i telefon do tej osoby.

Nie wygląda wam to na przekręt, czy coś w tym rodzaju? Czy czasem mogłem dostać podrobione buty? Do kogo wysyłać reklamację?

Na stronie Nike nie ma butów do użytku codziennego. Buty mają określone przeznaczenie. Takie buty powinny być używane na lekcjach WF w trakcie biegania albo biegania w terenie o ile dany model ma to wyszczególnione w specyfikacji.

Pozostaje jednak sprawa do kogo mam się zgłosić z reklamacją? Do sklepu internetowego który został "rozwiązany" (mam adres z przesyłki, jednak boje się że mogę wysłać buty "w jedną stronę"). Osoba od której kupowałem buty nie odbiera telefonów/poczta głosowa, nie odpisała jeszcze na maila.

Armind1337 napisał:
Pozostaje jednak sprawa do kogo mam się zgłosić z reklamacją?

Do nikogo.
Chcesz złożyć reklamację z opisem, że używałeś buty niezgodnie z przeznaczeniem?
Jak będziesz smartfonem wbijał gwoździe i zrobisz w nim kilka dziur to też złożysz reklamację?
Używałeś buty w innym celu niż zostały wyprodukowane. Miałeś do tego prawo. Ale nie oczekuj, że buty źle użytkowane będą miały cechy, których mieć nie powinny.

Polecam mieć w szafie więcej niż jedną parę butów.

cytując z sklepu internetowego nike "Przeznaczenie:uniwersalne"

według twojego przekonania buty należy trzymać w szafie i w nich nie chodzić? w takim razie po co one? używane były zgodnie z przeznaczeniem, defekt nastąpił podczas normalnego użytkowania. mam prawo zgłosić reklamację, bo taka rzecz nie powinna się zdarzyć. sklep "zamknięty" więc pytam jeszcze raz. gdzie się z tym zgłosić?

"Polecam mieć w szafie więcej niż jedną parę butów." - to było chamskie i dziecinne... pozostawię bez komentarza

Skoro sklep samodzielnie zmienił przeznaczenie butów, to możesz dochodzić praw od sklepu. Na stronie Nike nie ma butów uniwersalnych. Reklamację składasz w sklepie. Poproś ich emailem o formularz i adres do wysyłki. Jeśli go nie stosują formularza, to napisz samemu. Powiadom emailem o fakcie nadania paczki. I czekaj na decyzję sklepu.

sklep nie odpowiada na maile, telefony, nie ma z nim kontaktu. warto wysyłać w ślepo buty, czy jest jakieś inne rozwiązanie?

Jeśli sprzedają wciąż na allegro - logują się, prześlij im wiadomość przez formularz allegro. Dostaniesz automatyczne potwierdzenie od serwisu i masz pewność, że odbiorca dostał wiadomość.

jch15 napisał:
Jeśli sprzedają wciąż na allegro - logują się, prześlij im wiadomość przez formularz allegro. Dostaniesz automatyczne potwierdzenie od serwisu i masz pewność, że odbiorca dostał wiadomość.

Mają zawieszone konto, ergo nie sprzedają na nim nic, nie odpowiadają na maile i telefony. Czytasz ze zrozumieniem, czy tylko nabijasz sobie licznik postów ?

Armind1337 napisał:
swarto wysyłać w ślepo buty, czy jest jakieś inne rozwiązanie?

Może spróbuj tak: wyślij ZPO zgłoszenie reklamacji i zobaczysz, czy wróci z adnotacją "adresat nieznany", lub wróci nieodebrane, czy może zostanie odebrane. Będziesz wiedzieć wówczas, czy pod tym adresem jeszcze firma funkcjonuje, czy znikła.

Jeśli znikła to zadzwoń do NIKE (nie wiem, czy oni mają tak jakąś infolinię, obsługę klienta, sklep firmowy) i uzyskaj informację, czy w przypadku "wyparowania" sprzedawcy przyjmą Ci reklamację z gwarancji

Ostatnia edycja:
konto_prywatne napisał:
Może spróbuj tak: wyślij ZPO zgłoszenie reklamacji i zobaczysz, czy wróci z adnotacją "adresat nieznany", lub wróci nieodebrane, czy może zostanie odebrane. Będziesz wiedzieć wówczas, czy pod tym adresem jeszcze firma funkcjonuje, czy znikła.

Wysyłać wraz z butami, czy samą informację? Pytam, bo jeszcze takiej sprawy nie załatwiałem, zawsze do sklepu i po problemie a z wysyłką w kraj się nie bawiłem :(

jch15 napisał:

konto_prywatne napisał:
Mają zawieszone konto, ergo nie sprzedają na nim nic, nie odpowiadają na maile i telefony. Czytasz ze zrozumieniem, czy tylko nabijasz sobie licznik postów ?

Zawieszenie konta nie oznacza, że się nie logują i nie odczytują korespondencji email wysyłanej przez Allegro. Zaznaczam, że emaile wysyłane za pomocą systemu Allegro mają potwierdzenie dostarczane na skrzynkę nadawcy.

Znając nazwę sklepu (sprawdź email otrzymany po zakupie) wejdź na https://prod.ceidg.gov.pl/CEIDG/CEIDG.Public.UI/Search.aspx i sprawdź czy sprzedawca nie zawiesił / zamknął działalności, zmienił adresu itp. Jeśli firma nie istnieje lub zmieniła adres, wysłane obuwie wróci nieodebrane.

Armind1337 napisał:
Wysyłać wraz z butami, czy samą informację?

No właśnie samą informację, tak na sprawdzenie poprawności adresu, szkoda kasy na cięższą przesyłkę, jeśli te buty miałyby jeździć w obie strony bez podjęcia, za zwrot paczki również musiałbyś zapłacić.

jch15 napisał:
Zawieszenie konta nie oznacza, że się nie logują i nie odczytują korespondencji email wysyłanej przez Allegro. Zaznaczam, że emaile wysyłane za pomocą systemu Allegro mają potwierdzenie dostarczane na skrzynkę nadawcy.

Znając nazwę sklepu (sprawdź email otrzymany po zakupie) wejdź na https://prod.ceidg.gov.pl/CEIDG/CEIDG.Public.UI/Search.aspx i sprawdź czy sprzedawca nie zawiesił / zamknął działalności, zmienił adresu itp. Jeśli firma nie istnieje lub zmieniła adres, wysłane obuwie wróci nieodebrane.

Owszem, mogą się logować, ale w zależności od tego, jaki jest powód zamknięcia konta (warto poczytać ostatnie komentarze) mogli to konto całkiem spisać na straty i np. otworzyć inne, lub korzystać z innego, które mieli już otwarte wcześniej.

Dobry pomysł z CEIDG, najlepiej gdybyś miał NIP firmy, bo firm z taką samą nazwą może być kilka w Polsce.

sprawdziłem CEIDG i firma istnieje, prowadzona przez tę samą osobę. Zawieszono jedynie działaność na allegro, z ostatnich negatywnych komentarzy (6 na 1000 byly negatywne) dotyczyly reklamacji oraz pomyłce przy wysyłce. nie odpowiadają także na telefon/emaile

Skoro firma działa to wyślij polecony ZPO i czekaj na zwrotkę. Poszukaj też innej formy kontaktu - nowy numer telefonu. A jeśli firma mieści się w centrum, biurowcu to możesz zadzwonić do sąsiada z pytaniem czy jeszcze działają.

Armind1337 napisał:
; Zawieszono jedynie działaność na allegro, z ostatnich negatywnych komentarzy (6 na 1000 byly negatywne) dotyczyly reklamacji oraz pomyłce przy wysyłce.

Z tego powodu nie zawiesza się konta. Musiało dojść albo do złamania prawa (czyli oszustwo, niewysłanie towaru itp.) bądź najzupełniej w świecie nie zapłacili allegro za ostatni rachunek lub ostatnie dwa rachunki i z obsługą klienta nie ma to kompletnie nic wspólnego. Może być też tak, że skoro firma działa, to jedno konkretne konto będzie zawieszone, ale na jakimś innym leci sprzedaż. Spróbuj wyszukiwarką allegro (a potem google) poszukać nazwy firmy uwzględniając także opisy aukcji.

Jeśli reklamacja ZPO zostanie odebrana, wyślij buty. Jeśli nadal nie będzie odzewu, idź do rzecznika, jeśli jemu nie odpiszą, narażają się na mandat.

Ostatnia edycja:
jch15 napisał:
Na stronie Nike nie ma butów do użytku codziennego. Buty mają określone przeznaczenie. Takie buty powinny być używane na lekcjach WF w trakcie biegania albo biegania w terenie o ile dany model ma to wyszczególnione w specyfikacji.

A konsument zostaje zapoznany ze specyfikacją przed zakupem?

Powrót