Oddanie butów do reklamacji - przygotowanie

• Autor wątku Autor wątku Armind1337
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Już wiem co mam robić, potrzebuję jeszcze pomocy z treścią w zawiadomieniu o zgłoszeniu reklamacji. Wysyłam na początku list z potwierdzeniem odbioru, aby była pewność że buty nie wysyłam w ciemno, co powinno się znaleźć w takim liście? Jak ktoś znajdzie przykładowe podanie to ślicznie dziękuje :)

@edit
Bardziej chodzi o wysłanie zawiadomienia o szkodzie niż samej reklamacji, więc wzór reklamacyjny raczej się tutaj nie zda :)

Zawiadomienie mam pisać w formie informacyjnej, czy w liście zapytać się czy mogę im wysłać buty? Tak kontrolnie pytam :)

Ostatnia edycja:
Dane Twoje, dane sprzedawcy, data złożenia reklamacji, data zakupu, oznaczenie produktu, opis usterki i żądanie reklamacyjne w oparciu o cytowane tutaj artykuły, prośba o zwrot kosztów + kwota za paczkę i nr konta . No i podpis. Możesz jeszcze poinformować, że kolejną paczką przyślesz buty i poprosić aby odpowiedź na reklamację przysłać Ci na adres pocztowy. Acha - i dokument potwierdzający zakup u tego konkretnego sprzedawcy, np. kopia paragonu

Wielkie dziękuje za odpowiedź :)

Czasem_pytam napisał:
... żądanie reklamacyjne w oparciu o cytowane tutaj artykuły...

Akurat tu nie cytowaliśmy żadnych artykułów :D

Reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową w oparciu o art. 8 punkt 1 ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. (możesz żądać naprawy lub wymiany) Zwrot kosztów w oparciu o Art. 8 punkt 2 tejże ustawy.

Mogę żądać zwrotu kosztów wysyłki/dostarczenia przesyłki, czy tej sprawy to już nie dotyczy?

No przecież napisałam Ci, że możesz (uzasadnionych - czyli koszt paczki pocztowej ekonomicznej) i podałam podstawę prawną

lzefee5khogl.png

Czy jeżeli nadawca nie odbierze listu z reklamacją z poczty, to co mam dalej robić? Z tego co się dowiedziałem musi odebrać w ciągu 14 dni, potem przesyłka wraca do mnie i nic to nie wnosi?

Podbijam, 14 dni minęło, nadawca nie odebrał reklamacji. Co w takim przypadku zrobić? Nie można się tak wykręcać od reklamacji...

Powrót