Oddelegowanie do innego pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku prompt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prompt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
W szukajce niczego konkretnego nie znalazłem. Pytanie brzmi:
Czy pracownik wypożyczony do innego pracodawcy i pozostający pod jego zarządem w zakresie codziennych prac, w jakiś sposób przestaje być pracownikiem podstawowego pracodawcy ? Podobno w polskim prawie nie ma czegoś takiego jak oddelegowanie do innego pracodawcy, jest tylko oddelegowanie na inne stanowisko.
Konkretna sprawa dotyczy dodatkowego dnia wolnego od pracy, który zafundowała swoim pracownikom firma wyżej nazwana podstawową. Czy wypożyczony pracownik z tego przywileju korzysta, czy nie ?
Praca w innej firmie ma tu charakter typowej pracy u klienta, bez żadnych dodatkowych umów, z tym, że harmonogram pracy układa ten klient.
Dziękuję za sugestie i pozdrawiam.
Janusz

To jest tzw "użyczanie pracowników". Pracodawca udziela urlopu bezpłatnego pracownikowi w celu umożliwienia mu wykonywania pracy u innego pracodawcy.
Zastosowanie znajduje tutaj poniższy przepis KP:

Art. 174(1). § 1. Za zgodą pracownika, wyrażoną na piśmie, pracodawca może udzielić pracownikowi urlopu bezpłatnego w celu wykonywania pracy u innego pracodawcy przez okres ustalony w zawartym w tej sprawie porozumieniu między pracodawcami.

Konieczna pisemna zgoda pracownika, niewątpliwie też pracodawcy :D
w efekcie czego porozumienie. W tym okresie (ustalonym) pracownik jest w dyspozycji drugiego pracodawcy.

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się że w wyniku tego właśnie ten dzień wolnego będzie się należał również pracownikowi wypożyczanemu.

pozdrawiam i proszę o sprostowanie ewentualnych błędów

W tym przypadku żadne "papiery", ani urlopy bezpłatne nie występują.
Dziękuję za odpowiedź.
Janusz

Powrót