Odebrane środki z przelewu SMS Orange

• Autor wątku Autor wątku Tweety3D
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tweety3D

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
zakupiłem na Allegro doładowanie przelewem SMS o wartości 50 zł (za niecałe 30 zł). Dostałem doładowanie i przez 2 dni wydałem 18 zł, więc zostało 32 zł.
Nagle, wszystkie środki z konta zniknęły.
Skontaktowałem się z BOK-iem Orange, jednak konsultant oraz ktoś techniczny nie mógł stwierdzić czemu środki zniknęły. Zgłosiłem więc reklamację.
Dostałem potem maila:

"Przeprowadzona analiza nie wykazała nieprawidłowości w naliczaniu opłat po
stronie sieci. Odnosząc się do poruszonej kwestii wyjaśniamy, że środki
otrzymane przez Pana w ramach usługi Przelew SMS pochodziły z niesłusznie
przyznanego doładowania. W związku z tym, zostały one zdjęte z konta Pana
numeru.

Ewentualne wątpliwości sugerujemy wyjaśniać z Właścicielem numeru,
z jakiego otrzymał Pan ww. doładowanie."

oraz

"Podstawą prawną do takich działań jest art. 409 Kodeksu Cywilnego
"Obowiązek wydania korzyści lub zwrotu jej wartości wygasa, jeżeli ten, kto korzyść uzyskał, zużył ją lub utracił w taki sposób, że nie jest już wzbogacony, chyba, że wyzbywając się korzyści lub zużywając ją, powinien był liczyć się z obowiązkiem zwrotu." "

Po kolejnych próbach kontaktu mailowego do BOK nie dostałem już odpowiedzi, jednak pocztą otrzymałem pismo, mówiące jeszcze raz to samo i polecające zgłosić się na Policję lub Prokuraturę gdybym dalej widział nieprawidłowości.

Co mogę w tej sytuacji zrobić?

Wyjaśniać sprawę ze sprzedającym reklamując usługę. A później zgłosić sprawę na policję.

a kiedy konkretnie była transakcja ? Mialem podobnie, kupilerm doładowania na kwotę 2OOO za 800zl. Dwa dni i konto czyste. Dzwonilem do BOK i panianka poinformowala mnie, ze mieli awarie w systemie i kazdy kto wyslal swoj PESEL na jakis tam numer, to dostawal 300zl na konto. To byla jakas promocja na ubezpieczenie wakacji, czy cos takiego. Ludzie zwietrzyli interes i masowo wysylali PESEL za kazdym razem dostawali 300PLN. To bylo cos pod koniec wakacji i pamietam, ze w jeden weekend ceny przelewow sms drastycznie spadly. Mozna bylo kupic doladowanie na 250 za 75 :D Troche podejzane nie ? Ale mi gosc doladowal konto przed wplata, wiec zaplacilem mu pozniej. Dobrze , ze trafilem na jakiegos szczeniaka, bo gdy mi konto wyzerowali, to w ciagu 3dni malolat mi pieniadze oddal. Obylo sie bez Policji.. 8)

Na początku września.
A jak to jest z prawnego punktu widzenia? Czy Orange może mi zabrać te środki? Dlaczego nie odbierze ich od tego, kto zrobił przekręt?

Bo Orange nie ma dowodu, że to nie Ty zrobiłeś ów "przekręt". Z prawnego punktu wygląda to tak jak napisałem wcześniej: odpowiedzialny względem ciebie jest sprzedający.

Powrót