odebranie alimentów-jak to naprawdę jest?

• Autor wątku Autor wątku koxinel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koxinel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam! jeśli taki watek już się pojawił to z góry przepraszam za "śmiecenie" ale przejrzałam forum i odp na moje pytanie nie znalazłam

więc...
zostały mi przyznane alimenty w sierpniu tego roku, we wrześniu wysłałam wniosek ekzekucyjny do komornika a sprawa została zarejestrowana 09.09.2010r z tego co już się dowiedziałam komornik ma 2 miesiące na ustalenie czy dłużnik może spłacić dług... no i tu jestem głupia... po ustaleniu telefonicznym z kancelarią komorniczą miła pani tłumaczyła mi, iż 2 miesiące upływają w grudniu, gdyż miesiąca w którym został wniosek wysłany się nie liczy... a znów z ciekawości wstąpiłam wczoraj do kancelarii w moim rodzinnym mieście, gdzie dowiedziałam się, że skoro sprawa została zarejestrowana 09.09 to już w listopadzie upływają owe 2 miesiące!

Stąd pytanie... jak to jest tak naprawdę, bo ktoś mnie tu ewidentnie kołuje...:wow:

z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi

pozdrawiam Kaśka

koxinel napisał:
pani tłumaczyła mi, iż 2 miesiące upływają w grudniu, gdyż miesiąca w którym został wniosek wysłany się nie liczy...
Bzdura.
Termin 2 miesięcy liczy się od dnia wszczęcia postępowania egzekucyjnego. Postępowanie egzekucyjne wszczyna wierzyciel składając wniosek egzekucyjny.
Skoro zatem sprawa została zarejestrowana w dniu 09.09.2010r. to dwa miesiące mijają 09.11.2010r. :)

więc poradz mi proszę co teraz mam zrobic, skoro kancelaria komornicza w garwolinie uparcie tłumaczy mi, iż ten miesiąc sie nie liczy i ddopiero w grudniu moge wystosować pismo o zaświadczenie... do kogo się zgłosić...?

zapytaj ich na czym opierają swoje twierdzenie:)
przepis. konkretny.

tyle, ze ja kompletnie się na przepisac nie znam i nawet jesli coś mi odpowiedzą, to sama nie będę wiedziałą ehehe:) mowiłam,że w moim miescie komornik powiedział tak jak Wy, że termin mija 09.11a oni do mnie, ze mnie zle poinformowali...

moze ktoś jeszcze podpowie mi, co mam robić w takiej sytuacji?

koxinel napisał:
więc poradz mi proszę co teraz mam zrobic
To zależy czego Pani się od Komornika domagała? Rozumiem że zaświadczenia o bezskutecznej egzekucji w celu uzyskania Funduszu Alimentacyjnego?
Jeżeli tak, a komornik odmówił ze w/w względów...to skarga na czynności art. 767 kpc

Z własnego doświadczenia życiowego, z wszelkimi urzędnikami "załatwiaj" wszystko na piśmie. Bo "mówić" to można wszytko, a później /miła pani/ wyprze się, że cokolwiek mówiła że listopada się nie liczy. Albo będzie, że w ogóle nigdy o nic się nie pytałaś. A pismo jest pismo.

Witajcie

byłam dziś znów u komornika z mojego rodzinnego miasta, poradził aby albo składać skargę albo wypełnić \wniosek w moim urzędzie miasta, a oni już sami mają obowiązek zwrócic się do komornika z Garwolina o przedstawienie tego zaswiadczenia. dziękuję Wam za rady

pozdrawiam Kaśka

Powrót