Odebranie prawa jazdy w niemczech

• Autor wątku Autor wątku MisterKris
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MisterKris

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam mam pytanie odnosnie sytuacji z prawem jazdy. w skrucie zostalem zatrzymany, prawko mi zabrali, po 3 miesiacach dostalem list z sadu. I teraz pojawia sie problem: mianowicie w liscie z sadu napisali mi, ze prawo jazdy zostanie wyslane do polski, lecz ja przebywam, pracuje legalnie i jestem zameldowany w niemczech. Na komendzie policja powiedziala, ze za pokwitowaniem bede mogl odebrac prawo jazdy na miejscu ale jest to decyzja sadu. Czy jest to w ogule mozliwe bo do domu w polsce mam ponad 700km i musialbym wziac specjalnie urlop w tym celu, nie wiem kiedy by sie tam pojawilo itp. a tutaj mam na piechote 5min. Dodam ze zalezy mi na odzyskaniu prawka tutaj bo mieszkam 5km od czeskiej granicy-sami rozumiecie... Dziekuje za pomoc i odpowiedzi...

Prawo jazdy zostanie wysłane do wydziału komunikacji dla twojego miejsca zamieszkania w Polsce.
Nie napisałeś za co zostało zatrzymane ???? i co dalej z jazdą po terenie Niemiec.

W niemczech nie moge jezdzic przez rok a zabrali mi za 1,5 promila we krwi. Jutro zadzwonie do adu tutaj i sie spytam czy jest to mozliwe. A tak na marginesie, jak mi jednak wysla prawko do polski to moge jechac przez czechy i polske na pokwitowaniu z niemieckiej komendy zue posiadam takowe?

Raczej szukał bym kierowcy na powrót auta do Polski.
Spytaj się czy po 1 roku nie będziesz miał w Niemczech test MPU.

jak mi jednak wysla prawko do polski to moge jechac przez czechy i polske na pokwitowaniu z niemieckiej komendy zue posiadam takowe?
Zaświadczenie czy jest jeszcze ważne????

Powodzenia

Ostatnia edycja:
Jednak mial pan racje, nic nie wskuralem rozmawiajac z nimi, podobno takie prawo i musza wyslac do polski. Jedno mnie teraz zastanawia: ile to bedzie trwac... Znalazlem na forum opis 5 miesiecy a na innym 3 tygodnie. Wie pan moze cos na ten temat?

Zadzwoń Wydział Komunikacji który wystawił prawo jazdy dla twojego miejsca zameldowania tam wrócą. A czy pocieszyli ciebie że po skończonej każe zdawanie testów MPU w Niemczech.

Znalazlem na forum opis 5 miesiecy a na innym 3 tygodnie. Wie pan moze cos na ten temat?
Tak bywa.

Nic o zadnych testach nie wiem i niby dlaczego mialbym je robic skoro mam prawo jazdy polskie. Z tego co tu czytalem wysylaj prawko do polski, jak bedzie mam sie zglosic cos podpisac i daj mi je spowrotem, oczywiscie po niemczech nie moge jezdzic to oczywiste ale po polsce i innych krajach tak.

I jeszcze jedno mnie zastanawia czy wydzial komunikacji bedzie poinformowany za co mam zakaz poruszania sie czy tylko o zakazie?

I jeszcze jedno mnie zastanawia czy wydzial komunikacji bedzie poinformowany za co mam zakaz poruszania sie czy tylko o zakazie?
Prawo jazdy wraca z pełnym opisem za co zostało zatrzymane z kopią wyroku sądowego.
Nic o zadnych testach nie wiem i niby dlaczego mialbym je robic skoro mam prawo jazdy polskie.
Jesteś w Niemieckim komputerze Policyjnym masz zakaz jazdy po terenie Niemiec. żeby to wymazać potrzebny jest test zdany w Niemczech MPU

Ok dziekuje bardzo za panskie porady

Witam,mieszkam w niemczech,niedawno mialem wypadek i po 3 godz po wypadku przyjechali do domu zabrac pj, niemieckie,teraz czekam do sprawy , jestem bez pj i zastanawiam sie ile dostane,w temacie wypadku , nie bylo alkoholu,byly chyba czerwone swiatla , jestem w Kraju Polakiem i dlatego moje pytanie, czy bedac w Polsce moge isc do Wydzialu komunikacjii po wydanie mi mojego krajowego pj i czy wogole moge w Kraju jezdzic?.Dziekuje.

Po polsce możesz jeżdzić ale co powiesz zabrano mi prawo jazdy w niemczech.
Prawo jazdy powino wrócić do Polski odesłane z Niemiec do wydziału komunikacji.

Dziekuje za odpowiedz,jest pewna kwestia z tym pj,ono po przetlumaczeniu jest niemieckie a wiec moje polskie lezy u niemcow, pytanie tylko czy moge poprosic i czy otrzymam wtornik w Kraju?

witam,wiec co radzisz , co moge zrobic, zeby mi wydano wtornik?

Witaj serdecznie , jeszcze powroce do tego mojego wypadku,ono bylo podczas wykonywania zawodu tzn, jechalem minicarem(taxi),czy w tym momencie moge korzystac z tzw. rechtschutzversicherung mojego szefa,auto bylo jego tzn, Firmy, jest szef zobowiazany czy tez moze odmowic korzystania z tego ubezpieczenia,tutaj idzie o duze pieniadze dla adwokata ,zeby mnie bronil.Serdecznie prosze o porade na moje 3 pytania. Z gory dziekuje.

Powrót